21. február, 2021Igehirdetések Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben a Lélek kivitte Jézust a pusztába. Negyven napig kint volt a pusztában, és megkísértette a sátán.

Vadállatokkal volt együtt, és angyalok szolgáltak neki. Amikor Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten evangéliumát: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”

                                                          Márk Evangéliuma 1, 12-15

   Ünneplésünk csak akkor lesz teljes, ha előbb felkészülünk rá. Ma egyre nehezebb felkészülni egy-egy egyházi ünnepre, mert a világnak saját ritmusa van. Miközben az Egyház megállásra int, addig a világ állandó rohanásra kényszerít. Vajon ki lehet-e szállni ebből a mókuskerékből, ördögi körből? Ha netalán megállunk, akkor nem maradunk-e le valami fontosról, nem fognak-e riválisaink lekerülni, elveszíthetjük-e munkahelyünket? Ezek a kérdések bárkit foglalkoztathatnak. De lelki nyugalmunknál, békénknél van-e fontosabb? Mert ha van fontosabb, akkor valamiről le kell mondjunk a másik kárára. Akkor ne siránkozzunk, hogy nem jut időnk a fontos dolgokra.

   Jézus semmit sem tart fontosabbnak az előkészületnél. Elhagyja zajos környezetét, a világ csábításait, az embereket alaptalan követelőzéseikkel együtt. Nem tud tovább élni, működni az Atya közelsége nélkül.

   A pusztában a kísértő próbálja megingatni legmélyebb önazonosságában. Ne felejtsük azonban el, hogy a Lélek vezette a pusztába. Nem saját feje szerint cselekedett, ezért a Lélek oltalmát élvezhette. Minket is különböző kísértések érhetnek az ünnepre való készülésünk időszaka alatt: saját kényelmünk, mások fölötti hatalmunk gyakorlása, illetve szeretnénk a figyelem központjába kerülni stb.

   Máté evangélista részletesebben körülírja az ördög kísértésének taktikáját (Mt 4, 1-11). Minden helyzetben a szentírást idézi. Csábításait szentírási idézetekkel támasztja alá. A jóval támad, hogy rosszra vezethessen. Tudás szempontjából verhetetlen, gyenge azonban a lelkek megkülönböztetésében, a megértésben, az együttérzésben, csak támadni, gyötörni tud. Jézust az angyalok szolgálták a pusztában. Nem volt szüksége másfajta segítségre (Zsolt 91, 11-12).

   A puszta a Kivonulás könyvében Isten jelenlétének a megszentelt helye, Isten zarándoknépének a bűnbánati útja. Jelentős esemény előtt Jézus félrevonult imádkozni, felkészülni. Negyvennapos böjtünk tükörképe. A kísértés önmagában nem bűn, a tudatlanság sem. A beleegyezésünk pillanatától válik bűnné. Az angyalok Isten küldöttei, hírnökei, bizonyos feladatok elvégzésére küldi őket. Tiszta szellemi lények, nincs emberi testük, alakjuk. Nem tudjuk pontosan teremtésük idejét. Az angyalok egy részének nem tetszett Isten terve, ezért fellázadtak ellene, ezeket nevezzük bukott angyaloknak. Fejedelmük Lucifer, aki korábban Isten fényét hordozta.

   Ha a negyvennapos böjt alatt Krisztus életét befogadjuk, akkor egy olyan élet gyümölcseit kapjuk meg, amely a három isteni erény szerint fejlődik. Az önmegtartóztatás, a böjt növeli bennünk a Lélek jelenlétét, aki kifejezhetetlen sóhajtozásokkal jár közben értünk Istennél.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…