> Taníts meg minket imádkozni - Imalánc.ro
 
5. október, 2022Igehirdetések Taníts meg minket imádkozni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Történt egyszer, hogy Jézus éppen befejezte imádságát: Ekkor egyik tanítványa arra kérte:

Jézus viszont az Ő igéjének a kenyerével akar táplálni minket.

„Uram, taníts meg minket imádkozni, mint ahogy János is tanította imádkozni tanítványait.” Jézus erre így szólt hozzájuk: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok:

Atyánk! Szenteltessék meg a te neved.

Jöjjön el a te országod.

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.

Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk minden ellenünk vétőnek.

És ne vígy minket kísértésbe.”

Lukács Evangélium 11, 1-4

Az ima a keresztény számára olyan, mint a lélegzés. Az apostolok ismerték a zsinagógákban használt istentiszteleti imákat, zsoltárokat, de egy olyan minden kérést átfogó imát kértek Jézustól, amely megfelelő módon a lényeges dolgokra figyel.

Az apostoloknak már volt egy korábbi tapasztalatuk az imáról, de érezték, hogy kell egy olyan ima, amely közelebb vezeti őket Istenhez. Jézus imája olyan fontos kéréseket, kijelentéseket tartalmaz, amely a lelki és testi igényeket fejezik ki.

Ahhoz, hogy életünk teljes lehessen szükséges Isten dicsőítése, Isten országának a megvalósulása életünkben. A kenyér az emberi munkának a szimbóluma, ugyanakkor a hatalom szimbóluma is. Akinek a kezében volt a kenyér szétosztása, az volt a többiek fölött az úr. A mindennapi kenyérért meg kell dolgozni, az emberi áldozatos munka jelképe, amelynek köszönhetően kenyér van a család asztalán.

Jézus viszont az Ő igéjének a kenyerével akar táplálni minket. Számára a kenyér Isten akaratának a teljesítését jelképezi. A bűnöket csak Isten volt képes megbocsátani, de Fián keresztül olyan hatalmat adott apostolainak, amellyel meg tudják bocsátani a bűnöket.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom