23. június, 2020Igehirdetések No comments

    Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

   Ne vessétek oda a szent dolgokat a kutyáknak, és ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések elé, hogy lábukkal el ne tapossák azokat, és megfordulva, szét ne tépjenek titeket is.

    Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a Törvény és a próféták tanítása.

    A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják!

                                                 Máté Evangéliuma 7, 6.12-14

   Jézus beszédéből világosan kivehető, hogy a szent dolgok, azaz az evangélium üzenete, nem mindenkinek jelent üdvösséget. A kutyákat és a sertéseket az ószövetségi tisztátalan állatok közé sorolták, elsősorban a pogányokra és az eretnekekre vontakoztatták ezeket a kifejezéseket. Jézus szerint nem mindenki nyitott az evangélium, a hegyi beszéd befogadására. A gyöngy Isten országát, vagy Isten üzenetét jelenti. A szórás, vagy útmutatás a Tórára való utalás. Először fenntartással közelítették meg a pogányokat, mert Jézus is először Izrael elveszett juhait kereste fel, és utána terjesztette ki az evangéliumot minden nép fiára. Jézus a szeretet törvényének a negatív formuláját átfogalmazta, és abból született meg az aranyszabály.

   A két út a szövetség teológiáját fejezi ki. Az egyik az életbe, a másik, amely tágas, a halába vezet. Egy másik mondás szerint a pokolba vezető út is arannyal van kiverve. Néha a nehéznek látszó helyzetek közelebb vihetnek az üdvösséghez, mint azt gondolnánk. Isten a lebonyolultabb helyzetet is a javunkra tudja fordítani. A tágas út mivel több lehetőséget kínál fel, az útvesztőhöz hasonlítható. Könnyebb egy biztos lehetőségből a jót választani, mint a sok lehetőség közül a jobbikat. Isten nem tévútakon akar minket az üdvösségre vezetni, hanem világos útmutatást akar adni.

Ráduly István-Zsolt – Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…