> Szeretsz te engem? - Imalánc.ro
 
26. május, 2023Igehirdetések Szeretsz te engem? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől:

Jézust tőlünk sem követel többet, mint amire emberi természetükből kifolyólag képesek vagyunk, de azt akarja, hogy tökéletesítsük képességeinket, kamatoztassuk talentumainkat.

„Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?” Péter így szólt: „Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek.” Erre Jézus azt mondta neki: „Legeltesd bárányaimat!”

Aztán újra megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz te engem?” Ő azt felelte: „Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!” Erre azt mondta neki: „Legeltesd juhaimat!”

Majd harmadszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz engem?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: „Szeretsz engem?”, és ezt válaszolta: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!” Jézus pedig ismét ezt mondta: „Legeltesd juhaimat!

Bizony, bizony, mondom neked: Amikor még fiatal voltál, felövezted magad, és oda mentél, ahová akartál. De ha megöregszel, kiterjeszted karjaidat. Más fog felövezni téged, és oda visz, ahova nem akarod.” Azt jelezte e szavakkal, hogy (Péter) milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. Azután még hozzátette: „Kövess engem!”

János Evangéliuma 21,15-19

Krisztus követésének első feltétele a szeretetre való készség. Sokan azzal magyarázzák Jézus szeretetre vonatkozó hármas kérdését, hogy helyre állítsa Péter hármas tagadását. Viszont az sem kerülheti el a figyelmünket, hogy Jézus egy magasabb természetű szeretetet követel meg tőle.

Jézus nem változtatja meg Péternek a személyre szabott szeretetképességét, hanem inkább megerősíti annak személyes módját. Péter csak filiával, azaz baráti szeretettel tud másokhoz közeledni. És ezt a fajta szeretetet fogadja el Jézus az utolsó kérdésnél: ha nem tud agapéval szeretni, akkor szeressen továbbra is filiával. Ez a fajta szeretet elég ahhoz, hogy legeltesse Jézus juhait. És ez a szeretet fogja egészen a keresztig vezetni őt. Ott majd tanúságot tesz, filiájának őszinteségéről, hatékonyságáról.

Jézust tőlünk sem követel többet, mint amire emberi természetükből kifolyólag képesek vagyunk, de azt akarja, hogy tökéletesítsük képességeinket, kamatoztassuk talentumainkat.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom