16. május, 2021Igehirdetések Szenteld meg őket az igazságban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amíg velük voltam, megőriztem őket a nevedben, akiket nekem adtál. Megőriztem őket, senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia; így beteljesedett az Írás.

Most visszatérek hozzád, ezeket pedig elmondom a világban, hogy örömöm teljesen az övék legyen. Átadtam nekik tanításodat, de a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való. Nem azt kérem tőled, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól.

Hiszen nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való. Szenteld meg őket az igazságban, mert hiszen a tanításod igazság. Amint te a világba küldtél, úgy küldöm én is őket a világba. Értük szentelem magamat, hogy ők is szentek legyenek az igazságban.

Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi.

János Evangéliuma 17, 11b-19

János evangélista szenvedéstörténetébe iktatott jézusi főpapi ima címzettjei nemcsak a tanítványok, hanem a tágabb értelembe vett tanítványi kör. Jézus egységéért való imája belső életének a kinyilatkoztatása. A hívők egységének az alapja Jézus személyéhez fűződő belsőséges kapcsolat. Nem az egyházakról van szó, hanem a lelki egyház tagjairól, akik Jézussal személyes kapcsolatban élnek.

Ez az egység nem egy ideológiai, társadalmi tanítás, hanem az Atya és a Fiú egységének mintájára épül. Ennek lehetnek külső jelei, de alapja mindig az Atyával való bensőséges, személyes kapcsolatunk. Az Atya és a Fiú egységének követezménye, hogy Jézusban is megnyilvánul Isten ereje.

Az egységért imádkozni és tenni is kell. Nem elég az Atya és Fiú szeretetének a lemásolása, hanem a világ elé kell vigyük saját életünkkel az egységet. Ez nem konformizmust, vagy egyformaságot jelent, hanem sokszínűséget, változatosságot, Jézus nem akarja összemosni egymással a követőit. Mindenkit meghagy a személyes életének határain belül, de változatosságra, egyetértésre, megértésre serkent és biztat.

Az Atya és Fiú is úgy egyek egymással, hogy személyük nem keveredik össze, hanem mindegyik megmarad önmagának, de ez nem vezet merő individualizmushoz, szegmentálódáshoz.

Krisztus az Egyházra biztat az egység ápolását, ezért ez belső életének egyik legfontosabb feladata. Nem térhet ki az egyetemes küldetése elől, hanem mindenkinek fel kell tárja a kegyelem kapuit.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…