> Szent István király ereklyéinek átvitele – Május 30. - Imalánc.ro
 
30. május, 2023Publicisztika Szent István király ereklyéinek átvitele – Május 30. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

  1038. augusztus 15-én meghalt István királyt Székesfehérvárott. Az általa építtetett Nagyboldogasszony székesegyházban temették el.

Szent-Jobb-a-Szent-Istvan-bazilikaban

   VII. Gergely pápa hozzájárulásával a Szent László király által Székesfehérvárra összehívott országos zsinaton 1083. augusztus 20-án „testét ünnepélyesen felemelték”. A szent jobb a gyűrűvel együtt Mercurius szerzetes, a kincstár őre birtokába került, aki azt a Berettyó mellett álló családi monostorában rejtette el. Amikor 1084. május 30-án László király ide látogatott, Mercurius megvallotta neki titkát. Ez a Szent Jobb tiszteletére emelt monostor lett a szent jobb középkori őrzőhelye. A jobb kéztől elválasztott kar Lengyelországba (Lvovba) került, egy másik karereklyét a bécsi Szent István-dómban őriznek. A Szent Jobb a török dúlás idején a koponyaereklyével együtt Raguzába (ma Dubrovnik) került.

Szent-jobb

   Mária Terézia a Szent Jobbot 1771. június 21-én Budára vitette, a királyi vár kápolnájába; a koponyaereklye egy részét előbb Pozsonyba, majd 1778. április 2-án Székesfehérvárra hozatta. A Szent Jobbot a II. világháború alatt külföldre vitték, majd 1945. augusztus 19-én ismét haza került, s azóta a budapesti Szent István-bazilikában őrzik.

Forrás: Karolikus Tábori Püspökség – Karonai Ordináriátus