11. június, 2020Ismeretterjesztés Szénégető István – Úrnapjára bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

SOLLEMNITAS SANCTISSIMI
CORPORIS ET SANGUINIS CHRISTI
ÚRNAPJA

   Krisztus Testének és Vérének, az Oltáriszentség, az Eukarisztia főünnepe. Napja eredetileg Szentháromság vasárnapja utáni csütörtök volt és sok helyen ma is akkor ünneplik. Ausztriában, Németország és Svájc bizonyos részeiben, Brazíliában, Horvátországban, Lengyelországban, Portugáliában munkaszüneti nap.

Tedeum


Az ünnep gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza, egy orvietói csodás esemény kivizsgálása után IV. Orbán pápa 1264. szeptember 8-án rendelte el, hogy minden évben pünkösd nyolcadát követő első csütörtökön tartsák meg az úrnapja ünnepét. Általános szokás ezen a napon a körmenet.

   A körmeneten négy oltárt állítunk, mindeniknél evangéliumot éneklünk és az Oltáriszentséggel a négy égtáj felé fordulva áldást osztunk. Az úrnapi körmenettel összeforrt a virágszőnyegek, a falusi virágsátrak, a virágokkal díszített oltárok képe.

   Sokszor elgondolkodtam: nekünk magyaroknak a hét első napja tényleg Vásár-nap kell legyen? Nem inkább az Úr napja? Dies Domini, Dies Domenica – ahogy a legtöbb nyelvben…

   De mi is igazából az ünnep mélyebb értelme?

   1. Elfogadni és hinni, hogy a szentmisében a Szentlélek által átváltoztatott kenyér és bor valóságosan Jézus Krisztus teste és vére. Tapasztaltam, éreztem jelenlétét? Legutóbb mikor? Mi történt valójában akkor bennem? Hogyan szoktam keresni és megtalálni Jézust a szentmisében?

   2. Azt is mondja Jézus: “Vegyétek és egyétek!”. Ezt a kenyeret venni kell és enni kell. Nem elsősorban őrizni, imádni… bár -ne értsük félre!- ezek nélkül nincs Egyház, ezek is fontosak. Hogyan veszem magamhoz? Milyen gyakran, milyen lelkülettel? Mit mondok neki, amikor “számba veszem”, megeszem a Szent Kenyeret?
https://www.youtube.com/watch?v=r3H5f7oePQE&list=WL&index=74

   3. “Megtörte“. A kenyeret megtörjük, megosztjuk. Én hogyan terítek asztalt otthon? Élem-e Jézus asztalt terítő szeretetét? Mit adok tovább általában? Panaszkodást? Hétfájdalmat? Önsajnálkozást? Vagy Jézustól kapott örömet, szabadságot, derűt?
https://www.youtube.com/watch?v=o8rv96ywqYc&index=80&list=WL

T. Szénégető István-Barnabás,
a Gyulafehérvári Főegyházmegye, Családpasztorációs Irodájának lelki vezetője

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…