> Széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz - Imalánc.ro
 
21. június, 2022Igehirdetések Széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne vessétek oda a szent dolgokat a kutyáknak, és ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések elé, hogy lábukkal el ne tapossák azokat, és megfordulva, szét ne tépjenek titeket is.

Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a Törvény és a próféták tanítása.

A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják!

Máté Evangéliuma 7,6.12-14

Az ószövetségben az áldozatra szánt húst tartották szentnek. Jézus értelmezésében Isten országának az üzenete jelenti a szentet. Tanítványainak azt tanította, hogy azért jött el, hogy tüzet dobjon a Földre. Saját tanítását Léleknek és életnek nevezte. Az ősegyházban titkosnak, misztagógikus nevezték a katekézist. Csakis a beavatottak részesülhettek a szentségekről szóló tanításban. A szentségek az Egyház legféltettebb kincsei voltak, kívülállóknak nem szolgáltatták ki őket.

Jézus tanítása élettel, lendülettel töltötte al a tanítványokat. Nem egyszerű tanítást jelentett, nem a rabbinikus iskolák stílusát folytatta, hanem teljesen más meglátásra építette a tanítását. Azok a képek, amelyeket Jézus képletesen használt fel tanításában segítnek minket, hogy bizonyos titkokat, Isten országának az üzeneteit könnyebben megértsük. Feltámadása után Jézus a Szentlelket adta a tanítányainak. A Szentlélek eszükbe juttatta mindazt, amit Jézustól tanultak, ugyanakkor új lendülettel, új tűzzel látta el az apostolokat.

Jézus tanításában olyan tűz volt, amely égetett, de senkit sem égetett el. A mi lelkünk legmélyén is, olyan parázsra találhatunk, amely bár szunnyad, de a Szentlélek újra lángra lobbanthatja. Amikor lelkünk mélyén önmagunk szunnyadó parázsára találunk, akkor a képzelet segítségével, valamint a Szentlélek működésének a tudatosításával, újra gyújthatjuk a kiégés szélén álló lélekparazsunkat.

Ma az evangélium mindenkinek szól. Az Egyház felelősségteljesen hirdeti Isten országát, de ugyanakkor tudatában kell legyen annak, hogy ponotsan e nyitottsága miatt könnyen megbántható, támadható. Jézus tanításának a foglalata a hegyi beszéd. Ezt a tanítást foglalja össze, amikor az arnyszabályról tanít (Mt 7, 12).

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…