> Sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat - Imalánc.ro
 
15. július, 2022Igehirdetések Sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Húsvét táján az egyik szombaton Jézus vetések között járt tanítványaival együtt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat, és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: „Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni!”

Mi is csak akkor leszünk hűségesek Istenhez, ha oda tudunk figyelni a nehéz helyzetben élő testvéreinkre.

Jézus erre megkérdezte: „Nem olvastátok, hogy mit tett Dávid, amikor társaival együtt megéhezett? Hogyan ment be Isten házába, és hogyan ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem a kíséretének nem lett volna szabad megennie, csak a papoknak? Vagy nem olvastátok-e a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétkeznének?

Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt.

Ha pedig értenétek, mit jelent a mondás: »Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!«, akkor sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is.”

Máté Evangéliuma 12,1-8

Jézus gyakran került olyan helyzetbe tanítványai miatt, hogy magyarázatot követeltek Tőle a farizeusok. Ilyen volt a kalásszedés szombaton, vagy a rituális tisztálkodás elhanyagolása.

A szombat, sabbath szigorúan szabályozva volt. Nem volt szabad aratni, vagy szolgái munkát végezni.

A tanítványok azonban szorult helyzetben voltak, mert valószínű hogy nem volt mit enniük. Az ószövetségi hasonlat nem teljesen fedi a történteket, de ott is egy megoldhatatlannak látszó helyzet alakult ki. Nem szolgai munkáról van szó, hanem inkább a menekülteken, üldözötteken való segítésen. Abjatár nem szegte meg sem a szombati törvényt, sem az istentiszteletet azzal, hogy bajbajutottakon segített. Neki nem az Úr és napjának a megsértése volt a célja, hanem a sürgős segítésen.

Mi is csak akkor leszünk hűségesek Istenhez, ha oda tudunk figyelni a nehéz helyzetben élő testvéreinkre.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…