> Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot - Imalánc.ro
 
17. január, 2022Igehirdetések Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?”

Jézus így válaszolt: „Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek.

Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való.”

Márk Evangéliuma 2, 18-22

Jézus korában nem volt általános gyakorlata a böjtölésnek. Az aszkézis nevében, illetve nehéz időszakokban éltek ezzel a szokással. Az, hogy Keresztelő Szent János életében gyakorolta a böjtöt nem volt mindenkire kötelezően előírt szabály, vagy törvény. Keresztelő Szent János sajátos hivatásából fakadóan böjtölt.

Jézus nyilvános működése rendkívüli időszaknak minősült, amikor nem volt helye a búskomor, beletörődött magatartásnak. Ebben az új, kegyelmi időszakban Jézus az új vőlegény, aki az újszövetség alapja, népe pedig a násznép, aki ebben az időszakban menyegzős hangulatban van. Nem illik egy ilyen ünnepi hangulathoz a szigorú aszkézis.

Majd Jézus halálakor érkezik el az az időszak, amikor a tanítványok szétszélednek és beáll a gyász komor hangulata. Akkor majd megfelelő lesz a böjt gyakorlata is.

Jézus a böjt időszerűtlenségét két közmondással támasztja alá. A régihez nem talál az új, az újnak saját tere és környezete van. Az újszövetség új értelemmel tölti meg az ószövetség Törvényeit, előírásait. Tőle függetlenül is létezhet, létjogosultsága van.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom