> Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában - Imalánc.ro
 
29. július, 2022Igehirdetések Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Tanító körútján Jézus az ő városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a zsinagógában.

   Hallgatói csodálkoztak, és így beszéltek róla: „Honnan van ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Hát nem az ács fia ez? És nem Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei? És nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?”

   És csak botránkoztak rajta. Jézus erre így szólt: „Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában.” Hitetlenségük miatt nem is művelt ott sok csodát.

   Máté Evangéliuma 13,54-58

   Minket is mellbe vág amikor sajátjaink nem hisznek szavainknak. Más amikor egy idegen személy bizalmatlanul viselkedik irántunk, és megint más amikor a saját rokonaink kételkednek szavainkban. Ilyenkor azt éljük meg, hogy igazságtalanságot követtek el ellenünk, mert nem adtunk okot a kételkedésre, mégis megkérdőjelezik szavaink hitelességét.

   Jézust saját druszái kérdőjelezik meg. ez számára is nagyon kínos lehetett, hiszen ismerték, tudhatták Róla, hogy soha sem lódított, soha nem hazudott. Most azonban komolyabb dolgokról van szó. Önmagát Isten Fiának tartja, és mindenhol csodákat tesz. És most képtelen egyetlen egy csodát művelni sajátjainak körében.

   Mi okozta ezt a tehetetlenségét, mi az oka annak, hogy nem tud csodát művelni? Az evangéliumi szakasz végén megindokolja a kételkedés okát, nem hittek szavaiban. Ez a hitetlenség egyszerre meglepte Jézust, és lebénította, mert nem tudott csodát tenni. Isten nem automataként működik, nem parancsszóra teszi a csodát, előbb hitre van szükség, amely elengedhetetlen a csoda megtörténésében. Még a pogány századosban, vagy a szír-főniciai asszonyban is több hitet talált.

   Ezek az emberek saját ismereteiknek, emlékeiknek a rabjai. Számukra Jézus egy a többi közül, hiszen köztük nevelkedett, nőtt fel. Hogyan volna képes csodát tenni, honnan van ez a bölcsessége, hiszen fiatalként nem lehetett látni, megismerni bölcsességét? Nem járt rabbi iskolába, nem végzett semmilyen kurzust.

   Ki hatalmazta fel, hogy másokat Isten szavára tanítsa? Ehhez hasonló kérdések foglalkoztatták a hallgatóságot. Názáret a kudarcba fulladt találkozás helyévé lett. Jézus nem lehet próféta a saját otthonában, mert az előítéletek megakadályozták ismerőseit abban, hogy felismerjék személyében a Messiást.

   Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom