20. január, 2020Publicisztika Sebestyén Péter – Fényfecni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Cetliket rakosgatok íróasztalomon. Felgyűltek. Lassan már kerülgetnem kell. Nem marad hely se az egérnek, se a billentyűzetnek. Gondoltam ritkítani kezdem, de egyenként. Ugyanis mindegyikre feljegyeztem valamit. Egy-egy gondolatmorzsát, ami a virtuális média asztaláról, vagy olvasmányaimból lehullt. Annak idején megtanultam: még jó lesz valamire, ne dobd el, tedd félre. Legtöbbjét ceruzával írtam, mert a ceruza tartósabb, és bio. Egy ceruzával mintegy 50 kilométert lehet írni, szemben a golyóstollal, ami „csak” alig négy kilométerre elég…

   Legtöbb gondolatnak már szerzőjére sem emlékszem, így hát nem tudom idézni, csak leírom, mert a papírfecnik írásai is elhalványulnak, s aztán eldobom, hátha jót tesznek a kazánban ebben a fagyos télben, a hideg ellen mindenképp segítenek. Ilyet találtam az egyik papíron: „A jó pap olyan, mint egy igazi cowboy. Sehol nem ver gyökeret, de mindenütt megtalálja önmagát, ha szólítja az Úr…” Aztán egy másik:

   „Aki üldözte a csodaszarvast, később rájött, hogy neki csak követnie kellett..

Hajjaj, a java csak most jön:

Az élet olyan, mint egy hagyma – ha pucolom, könnyezek…”,
A virág kiszárad, ha nem locsolják.”,
A kapcsolatainknak is legyünk profi menedzserei, ne csak a karrierünknek…”,
Isten nem kér sokat, csak mindent…”,
A magánéletben nincs válságstáb…”,
Nem magától értetődő, ha egy népnek saját országa van…”,
Légy azon, hogy a másik legyen boldogabb a veled való találkozás után…” (Teréz anya),
„Nem mindig jó, ha az érzések kibújnak a gondolatok mögül…”,
Van, akinek azért kell a hatalom, hogy céljait megvalósítsa, mások azért igérnek, hogy hatalomra jussanak.”,
A poloska az állatvilág Jehova-tanuja.”,
Az író tenger nélküli tengernagy…”,
Akkor jó egy könyv, ha egyre távolabb állsz a szerzőtől.

   A végére hagytam a legütősebbet. Ez már valóságos műelemzés. Egyik humorista elmélkedik a Csillagok háborúján, és arra a következtetésre jut, hogy: „a sötétség gyorsabban terjed, mint a fény…

   Holott a világirodalom nagy művei (Isteni színjáték, Az ember tragédiája, stb.) épphogy arról szólnak: a sötétség nem képes legyőzni a világosságot. A sötétség a pokollal együtt sem képezi a világosság alternatíváját. A sötétség a világosság hiánya. Semmi. Épp a filmbeli Darth Vader is azt kísérli meg, hogy önmaga ellen fordulva, a sötétség hatalmának oldalára állva harcoljon, de hiába, nem sikerül. Az ő igazi énje is az, hogy a világosság gyermekének született. Még a fénykard sem képes elvágni a fényt. A lézer nem tud áthatolni a lézeren.

   A jó és rossz párharca ellenére nincs két isten, csak a Teremtő. A Jóság Istene, aki Krisztusban megváltott. Ő nagyobb az árnyékunknál. Őt nem lehet lekardozni. Talán ideig-óráig úgy tűnhet, hogy a sátán Ellen-isten, aki a lelki sötétséget jobban terjeszti, mint ahogy az igazság fénye terjed. Talán néha úgy tűnik, ha nyitva hagyjuk a pinceajtót, kiszivárog a sötétség, de Jézus, a Megváltó biztatása, műve egyértelmű: – „Bátorság, bízzatok, én legyőztem a világot.” (Jn. 16)

   „Én vagyok a Világ Világossága. Aki engem követ nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (Jn 8, 12)

   Micsoda jó hír ez a farsangi holdfogyatkozás idején! Deo gratias!

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…