27. július, 2020Igehirdetések No comments

   Jézus egy alkalommal ezt a példabeszédet mondta a népnek:

   A mennyek országa hasonló a mustármaghoz, amelyet a földműves elültet földjébe. Ez a mag kisebb ugyan mindenféle magnál, de amikor felnő, nagyobb, mint a kerti vetemények. Valóságos fa lesz belőle, úgyhogy az ég madarai eljönnek, és ágai között laknak.

   Jézus azután egy másik példabeszédet is mondott nekik: A mennyek országa hasonló a kovászhoz. A gazdasszony elvegyíti három véka lisztbe, és a kovász átjárja az egész tésztát.

   Mindezt példabeszédekben mondta Jézus a népnek. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Beteljesedett, amit így jövendölt meg a próféta:

   „Megnyitom ajkamat, és példabeszédekben hirdetem azt, ami titok volt a világ kezdete óta.”

                                                      Máté Evangéliuma 13, 31-35

   Jézus példabeszédei tükröt tartanak a hallgatóságnak arról, hogy sziklás talajként, vagy terméketlen talajként fogadják be az Isten szavát. Ezek általában a nép nyelvén körforgásban levő velős mondásokat, közmondásokat, tanításokat, rövid bölcsességeket tartalmaznak. A mustármag az emberek hitének gyengeségét, illetve kicsinységét jelképezi. Ha a hit az Isten által adott kegyelembe kapaszkodik, akkor nagy lehetőségeket rejt magában. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a példabeszédek elsődleges címzettjei pontosan a kicsinyhitűek, az értetlenek.

   A mustármag Isten meghívására adott válaszunkat fejezi ki, ez lehet pozitív, vagy negatív. Ha pozitív akkor növekszik, fejlődik, ha negatív, akkor elcsökevényesedik, elsekélyesedik. Mindenkiben létezik egy mustármagnyi hit. Ha erre alapozzuk életünk alakulását, döntéseinket, élethelyzeteinket, akkor potenciálisan velünk együtt növekszik. Isten mindenkiben nagy lehetőségeket rejtett el, életünk folyamán ezeket kell felszínre hozzuk és utána ezekre kell alapozzunk. A kovász hasonlata is a mustármag allegóriájához illeszkedik. A kovász csak akkor tölti be a neki megfelelő szerepét, ha átjárja és átformálja a gabonalisztet, másképpen csak elrontja a tésztát. A hit is csak akkor lesz hatékony, ha átjárja az egész életünket.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…