26. július, 2021Igehirdetések Példabeszédekben hirdetem azt, ami titok volt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus egy alkalommal ezt a példabeszédet mondta a népnek:


A mennyek országa hasonló a mustármaghoz, amelyet a földműves elültet földjébe. Ez a mag kisebb ugyan mindenféle magnál, de amikor felnő, nagyobb, mint a kerti vetemények. Valóságos fa lesz belőle, úgyhogy az ég madarai eljönnek, és ágai között laknak.

Jézus azután egy másik példabeszédet is mondott nekik: A mennyek országa hasonló a kovászhoz. A gazdasszony elvegyíti három véka lisztbe, és a kovász átjárja az egész tésztát.

Mindezt példabeszédekben mondta Jézus a népnek. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Beteljesedett, amit így jövendölt meg a próféta: „Megnyitom ajkamat, és példabeszédekben hirdetem azt, ami titok volt a világ kezdete óta.”

Máté Evangéliuma 13, 31-35

   Jézus korában a mustármagot tartották a legkisebb magnak. Jézus Isten országáról tartott példabeszédeket. Ennek a példabeszéd-sorozatnak az egyike a mustármag parabolája. A mustármag az Isten országának a kicsi kezdetét jeleníti meg, szinte észrevehetetlen a működése, mégis nagy fává terebélyesedik.

   A kovász is láthatatlan módon dolgozza fel a lisztet, építi bele a tésztába. A végeredmény pedig a nagyobbodás, a tágulás. Isten országa kovászként járja át a világot, látszólag nincs hatással rá, mégis magába kebelezi, magába építi azt.

   Jézus követői is látszólag kicsi emberek, nincsenek rendkívüli képességeik, mégis a kapott kegyelmek által hatással vannak a környezetükre, közösségükre. Úgy vezetik be Istent a világba, hogy nem kényszerítik térdre, nem elégítik ki kíváncsiságát, hanem személyes példájukkal hatnak rá. A zsidó világban az élesztő a gonosz, az egyén bűnre hajló természetének volt a jelképe. Jézus itt pozitív értelemben használja fel, Isten erejének szimbólumaként értelmezi.

   Isten működését, ha figyelemmel kísérjük a hétköznapok apró eseményeit, könnyen felfedezhetjük. Isten a kicsi dolgokban helyezte el a legnagyobb csodáit.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom