> Örüljetek, ha majd ez bekövetkezik - Imalánc.ro
 
13. szeptember, 2023Igehirdetések Örüljetek, ha majd ez bekövetkezik bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

„Boldogok vagytok, ti, szegények, mert tiétek az Isten országa.

Az üdvösség üzenete elválaszthatatlan a kereszttől, az ember elveszítheti vagyonát, megvetik és kifosztják, ezért az üdvösség nem valósulhat meg veszteség, szenvedés nélkül.

Boldogok vagytok, akik most éheztek, mert jutalmul bőségben lesz részetek.

Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert sírástok nevetésre fordul.

Boldogok vagytok, ha gyűlölnek titeket az emberek, kizárnak körükből és megrágalmaznak, s neveteket, mint valami szégyenletes dolgot emlegetik az Emberfia miatt. Örüljetek, ha majd ez bekövetkezik, és ujjongjatok, mert nagy jutalomban részesültök a mennyben. Atyáik is így bántak a prófétákkal.

De jaj, nektek, gazdagok, mert már megkaptátok vigasztalástokat.

Jaj, nektek, akik most jóllaktatok, mert éhezni fogtok.

Jaj, nektek, akik most nevettek, mert sírni és jajgatni fogtok!

Jaj, nektek, ha az emberek hízelegnek nektek! Hisz atyáik is így tettek a hamis prófétákkal.”

Lukács Evagéliuma 6, 20-26

A nyolc boldogságban Jézus feltárja Isten országának a programját és titkait. Olyan személyeket nevez boldogoknak, akik valamilyen nélkülözést, fájdalmat, szenvedést tapasztalnak életükben.

A bajok megszűnése csak a túlvilágban fog megvalósulni. Az üdvösség üzenete elválaszthatatlan a kereszttől, az ember elveszítheti vagyonát, megvetik és kifosztják, ezért az üdvösség nem valósulhat meg veszteség, szenvedés nélkül.

A bibliai ember nem tudja megmagyarázni az ártatlanok szenvedését. Erre csak Jézus tudott választ adni. A fájdalom magaszatalása az újszövetség paradoxona. Magyarázata Krisztus életében és példájában található meg, tárható fel. A nyolcadik boldogság a kereszténység központi üzenetét érinti, a szenvedés és a föltámadás egyazon valóságát, amelyet a föltámadásért vállal az ember.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda