25. november, 2021Igehirdetések Nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus így jövendölt Jeruzsálem pusztulásáról és a saját második eljöveteléről:Amikor látjátok, hogy Jeruzsálemet hadsereg veszi körül, tudjátok meg, hogy elérkezett a pusztulása! Akkor, akik

Júdeában vannak, fussanak a hegyekbe; akik a városban, meneküljenek el; és akik vidéken vannak, vissza ne térjenek! A bosszúállás napjai ezek, hogy beteljesedjék mindaz, amit az írás mond. Jaj, a várandós és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Nagy gyötrelem lesz a földön, és az ítélet haragja sújtja ezt a népet. Lesznek, akiket kardélre hánynak. Sokakat fogságba hurcolnak pogány népek közé. Jeruzsálemet pogányok tiporják, amíg idejük be nem telik.

Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a Földön pedig kétségbeesett rettegés támad a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, miközben várják, hogy mi történik a világgal. A mindenség összetartó erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel.

Amikor mindez beteljesedik, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok.

Lukács Evangéliuma 21, 20-28

      Jézus megjövendölte Jeruzsálem pusztulását. Számára ez egy keserves prófécia, mert lezárul egy dicsőséges korszak a választott nép életében. Sokan a próféták megvetésével kapcsolják össze a tragédiát. A nép mindenkori tapasztalata, hogy a nemzeti katasztrófák egy-egy hitbeli krízis idején következnek be. Istennek emberi vonásokat tulajdonít, hiszen a bosszúállás egy félreértett reakció egy
sikertelenségre, krízisre. 

Pontosan ezekben a válságos időszakokban volna szükség a megtérésre és a kiengesztelődésre. A bosszú csak még jobban mélyítené a válságot. A pogányok ostromát Isten büntetéseként értelmezték, de korántsem jelenti azt, hogy átveszik a választott nép szerepét, vagy hogy Isten nem tartja be ígéretét.

      A világmindenség erői megrendülnek, de Krisztusnak hatalma van minden természeti csapás, háború, krízis felett. A jövendölés pozitív felhanggal végződik, a megváltást helyezi kilátásba. A hűséges tanítványok számára a kihívások, megpróbáltatások a hit próbáját jelentik. Ezáltal nem gyengül meg hitük, reményük, hanem még jobban megedződik, mint az arany a kohóban. 

Az Emberfia megérkezése nem az ítélet, hanem a megváltás korszaka lesz. Ez okot ad a kitartásra, a bátorságra. A tanítványok felemelt fejjel várják érkező Megváltójukat, mert pontosan erre a találkozásra készültek fel.  

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…