> Nem tudjátok, hogy milyen lelkület van bennetek - Imalánc.ro
 
27. szeptember, 2022Igehirdetések Nem tudjátok, hogy milyen lelkület van bennetek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt.

A kiengesztelődés, kibékülés az egészséges útja a feszültségek megoldásának. Amikor hasonló helyzetbe kerülünk, akkor kérjük a Szentlelket, hogy az erősség, békesség lelkével reagáljunk környezetünk igazságtalanságaira, kirekesztéseire.

Ezek elindultak, betértek a szamaritánusok egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De azok nem fogadták be Jézust, mert Jeruzsálembe tartott.

Ennek láttán a tanítványok, Jakab és János felháborodtak: „Uram, akarod-e, hogy lehívjuk az égből a villámot, hadd pusztítsa el őket?” De ő hozzájuk fordult és megfeddte őket: „Nem tudjátok, hogy milyen lelkület van bennetek. Az Emberfia nem azért jött, hogy az embereket elpusztítsa, hanem hogy megmentse.” Ezután másik faluba mentek.

Lukács Evangéliuma 9, 51-56

Nem csoda, hogy a szamariaiak nem fogadták be Jézust és kíséretét, hiszen ők területileg és vallásilag is elhatárolódtak a judeaiaktól. Ezen vallási, politikai feszültségek miatt nem szívesen látták a délieket. Nem személyeskedésről van szó, hanem jogszokásról. Az apostolok keményen lereagálják ezt a természetesnek is mondható visszautasítást. Nem a józan emberi eszükre hallgatnak, hanem a pillanatnyi érzelmeikre, amelyek nem egészen keresztényiek. Még keresztények sorában is sokszor elfogadottnak tartják egyesek a leszámolást, a talion törvényét, pedig Jézus mást tanított. A mennydörgés fiai villámcsapást akarnak mérni a szamariaiakra.

Nekünk is szükségünk van néha megvizsgálnunk, hogy milyen lelkület él bennünk, mert érezzük, hogy mi is az apostolokhoz hasonlóan reagálunk bizonyos helyzetekre. Nem a düh a baj, hanem hogy mit kezd az ember vele. A düh, harag természetes reakció, amikor igazságtalanságot tapasztalunk, de ezeket nem szabad magunkban táplálni, mert hosszú távon megbetegítenek. A kiengesztelődés, kibékülés az egészséges útja a feszültségek megoldásának. Amikor hasonló helyzetbe kerülünk, akkor kérjük a Szentlelket, hogy az erősség, békesség lelkével reagáljunk környezetünk igazságtalanságaira, kirekesztéseire.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom