> Nem szolgálhattok az Istennek is, a mammonnak is - Imalánc.ro
 
18. június, 2022Igehirdetések Nem szolgálhattok az Istennek is, a mammonnak is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Senki sem szolgálhat két úrnak: Vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a mammonnak is.

Ezért azt mondom nektek: Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök. Nem több az élet az ételnél, és a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem is aratnak, és magtárakba sem gyűjtenek, hanem a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem értek ti sokkal többet azoknál? Ti aggodalmaskodók, melyiktek tudja életét egyetlen lépésnyivel is megtoldani?

És a ruházat miatt miért aggodalmaskodtok? Figyeljétek a mezők liliomait, hogyan nőnek, pedig nem fáradoznak és nem is szőnek. Mondom nektek: Salamon még dicsősége teljében sem öltözött úgy, mint egy ezek közül! Ha a mezei virágot, amely ma virul és holnap a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor titeket nem sokkal inkább, kicsinyhitűek?

Ne aggodalmaskodjatok hát, hogy „Mit együnk?” vagy: „Mit igyunk?” vagy: „Mibe öltözzünk?”! Ezeket a pogányok keresik. Mert a ti mennyei Atyátok jól tudja, hogy minderre szükségetek van. Ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, és ezeket mind megkapjátok hozzá. Ne aggódjatok hát a holnap miatt! A holnap majd gondoskodik magáról! Elég a mának a maga baja.

Máté Evangéliuma 6,24-34

A minket körülvevő világ újra meg újra a hitehagyásra, a keresztény értékrendek megváltoztatására csalogat. Ugyan sokan vannak a meghívottak, de kevesen maradnak a kiválasztottak. Mi mindannyian Isten kiválasztottjai vagyunk. Nem az életkörülményeink fogják ezt a kiválasztottságunkat megerősíteni, hanem a feltámadt Úr Jézusba vetett hitünk.

Amikor az Úr Jézus gondviselésről szóló példabeszédét olvassuk, akkor értjük meg, hogy nagyon értékesek vagyunk Isten számára: Nem tudjátok, hogy értékesebbek vagytok az ég madarainál? „Ne kérdezgessétek hát, hogy mit esztek vagy mit isztok, és ne nyugtalankodjatok. Mert erre a pogányok törekednek a világban. Atyátok tudja, hogy szükségetek van rájuk. Inkább az Isten országát keressétek, és ezeket megkapjátok hozzá.” (Lk 12, 29)

Bár tudnánk milyen értékesek vagyunk Isten számára, akkor megszűnnének életünkben a fölösleges aggódások, akkor már nem számítana, hogy mit eszünk és mit iszunk, hiszen úgy is az Úré vagyunk. Örök életünk építése itt kezdődik el. Aki mindig Jézusra építi életét, azt semmilyen betegség, földi nehézség sem tudja megtántorítani.

Egy ember, aki az élet értelméről gondolkodott, és a végítélet miatt aggódott a következőket álmodta: Miután meghalt, sóhajtozva ment, ahhoz a kapuhoz, amely Isten házához vezetett. Kopogtatott és egy angyal ajtót nyitott neki. Megkérte, hogy foglaljon helyet a fogadóteremben. Nagyon kijózanító légkör uralkodott a teremben, inkább egy törvényszékhez hasonlított. Miközben várakozott egyre jobban nyugtalanság vett erőt rajta.

Az angyal egy lappal tért vissza, amelyen a következő címet olvashatta el: Elszámolás. Az ember olvasni kezdte a számla tartalmát: a nap fénye, a lehulló levelek zörgése, hó és vihar, a repülő madarak, a fű. A beszívott levegőért, a csillagokért, amelyeket néztél, a reggeleid, napalaid, és az éjszakáid. Nagyon hosszú lista volt….. a gyermekek mosolya, a friss víz, kezeid, lábaid, a virágok színei, a tengerpart homokja, a tenger hullámai. Miközben olvasta egyre jobban elmélyedt az olvasottakon. Vajon mennyibe fog kerülni a számla? Hogyan és mivel fogja kifizetni mindezeket? Időközben megérkezett a Jóisten. A vállára helyezte a kezét és azt mondta: az egész a ház részéről volt, mosolyogva mondta, öröm volt számunkra.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…