29. március, 2021Igehirdetések Nem leszek mindig veletek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Hat nappal húsvét előtt Jézus Betániába ment. Itt élt Lázár, akit Jézus feltámasztott a halálból. Vacsorát rendeztek Jézus tiszteletére Márta felszolgált, Lázár pedig ott ült Jézussal a vendégek között.

   Mária pedig vett egy font illatos, drága nárdusz-olajat, megkente vele Jézus lábát, majd hajával megtörölte. A ház betelt a kenet illatával. Jézus tanítványai közül az egyik, aki elárulni készült őt, a karióti Júdás, megszólalt: „Miért nem adtuk el ezt a kenetet háromszáz dénárért, és miért nem osztottuk szét a szegények között?” Ezt azonban nem azért mondta, mintha gondja lett volna a szegényekre, hanem mert tolvaj volt; ő kezelte a pénzt, és az adományokat ellopkodta.

   Jézus azt mondta neki; „Hagyd békén őt, hiszen temetésem napjára teszi. Mert szegények mindig lesznek veletek, én azonban nem leszek mindig veletek.”

   A zsidók közül sokan megtudták, hogy Jézus Betániában van, és odamentek nemcsak Jézus miatt, hanem hogy lássák Lázárt, akit feltámasztott a halálból. Ekkor a főpapok elhatározták, hogy Lázárt is megölik, mivel miatta a zsidók közül sokan hittek Jézusban.

                                                          János Evangéliuma 12, 1-11

   Ez az epizód hasonlít Simon farizeus (Lk 7, 36-50) házában történt megkenés, illetve a leprás Simon (Mt 26, 6) történetéhez. A jelenlevők közül kirajzolódnak Jézus igazi és hamis barátainak az arcvonásai. Mária, Lázár testvére drága olajjal keni meg Jézus lábát egy olyan nárdusnak nevezett olajjal, amit nem a lábak megkenésére használtak. Márk és János evangélista pontosan meghatározták az olaj értékét, János pedig a súlyát is. Lázár egy másik fontos alakja Jézus baráti körének. Őt támasztotta fel halála utáni negyednapon. Az árulók csapatát Júdás alakja jeleníti meg, aki a szegénykere hivatkozva, szóvá teszi a nagy mennyiségű olaj elpocsékolását.

   Jézus indoklása egyszerű: a temetésére teszi, hiszen a húsvéti előkészületek miatt majd nem lesz idő Jézus testének a bebalzsamozására.

   Jézus barátai színt vallanak, és nem engedik, hogy az ártó kapzsiság elvonja a megkenés ünnepélyes hangulatát. Lázár élete is veszélybe kerül. Ergo, nem veszélytelen vállalkozás Jézus barátjának lenni. Nemcsak akkor, hanem ma is különböző személyek célpontjaivá válhatnak. A kritikus szemlélet gyakran hűvössé teszi a keresztények közti kapcsolatokat. Jézus a lényegesre hívja fel a figyelmet: semmilyen anyagi érték nem lehet annyira költséges, hogy ne indokolná annak a liturgikus, illetve Istennek szánt használatát. Mindenki anyagi helyzetének megfelelően áldozhat Isten ügyére. Istennek nincs szüksége a mi anyagi áldozatunkra, de elfogadja azt, ha az a szívünk őszinte hódolatát fejezi ki.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom