> Nem, János legyen a neve - Imalánc.ro
 
23. június, 2022Igehirdetések Nem, János legyen a neve bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki.

A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: „Nem, János legyen a neve.” Azok megjegyezték: „Hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így hívnának!” Érdeklődtek erre atyjától, hogyan akarja őt nevezni. Atyja írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: „János a neve.”

Erre mindnyájan meglepődtek. Neki pedig megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és magasztalta Istent. Akkor félelem szállta meg az összes szomszédokat, és Júdában meg az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek.

Aki csak hallott róla, elgondolkodva mondta: „Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilván az Úr van vele.” A gyermek pedig növekedett, lélekben erősödött és mindaddig a pusztában élt, amíg Izrael előtt nyilvánosan fel nem lépett.

Lukács Evangéliuma 1, 57-66.80

Lukács evangélista beleépíti Jézus gyermekségtörténetébe János születését. János születését édesapjának a története előzi meg, aki az áldozatbemutatás alatt elnémult. Ez az esemény már előrejelzi János születésének csodálatos körülményeit.

János születésével Isten elveszi azt a szégyent és bélyeget, amellyel az akkori társadalom rárakott a terméketlen családokra. Isten csodálatos terve, hogy előbb Fiának az előfutára születik meg, aki mindig a Megváltó árnyékában lesz.

A névadás egy fontos fordulópontja ennek a történetnek, hiszen formabontó és szakít a hagyománnyal. A hagyomány szerint az elsőszülött gyermeket édesapja után nevezték el. A név jelzi János születésének csodás voltát. Isten nemcsak a családjának, hanem Izrael népének is megkegyelmezett azáltal, hogy prófétát adot nekik.

Születésével elkezdődik a megváltás csodálatos eseménye. Isten Zakariás nyelvének megoldásával jelzett vissza, hogy a névadás az Ő akarat szerint történt meg. Rövidesen leírja, hogy János Isten akarata szerint fejlődött és a pusztába ment.

Életét a csend és az ima jellemzi. Nem feltűnősködik, nem akar bizonyítani senkinek, Isten akartát követi. Életének kezdetét beburkolja Isten jelenléte, közbenjárása. Élete elején olyan lehetőséget kapott, amely segített neki lelkileg felemelkedni, lelkileg kiegyensúlyozott lenni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…