8. május, 2021Igehirdetések Nem ismerik azt, aki küldött engem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Búcsúbeszédében Jézus így szólt övéihez:

   „Ha a világ gyűlöl titeket, tudjátok meg: engem előbb gyűlölt. Ha a világból volnátok, szeretne titeket a világ, mint övéit. De ti nem vagytok a világból, mert kiválasztottalak titeket a világból; ezért gyűlöl benneteket a világ.

   Emlékezzetek vissza tanításomra: nem nagyobb a szolga uránál! Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tiéteket is megtartják. Mindezt miattam teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.”

                                                      János Evangéliuma 15, 18-21

   A vigasztalás és a szeretet-parancsának a kihirdetése után Jézus feltárja tanítványainak a világ és követői közti gyűlölet okát. Az üldöztetés a Krisztus-követésnek a közvetlen következménye. A világ azért gyűlöli Jézus tanítványait, mert az élet Urát is elutasította. Itt valósul meg Jézusnak az a mondása: a tanítvány nem lehet nagyobb uránál. Nemcsak az üldöztetést hangsúlyozza ki, hanem kilátásba helyezi a Krisztus-követés lehetőségét. A tanítványok szavára sokan meg fognak térni.

   A keresztényeket már az első század után kezdték üldözni. Olyan lehetőséget láttak a kereszténységben, amely veszélyeztette a császár-kultuszt és a hedonista életmódot. A feudalista rendszerben pedig a személyek közti egyenlőséget hirdette. Ez a fajta új tanítás feje tetejére fordította az akkori társadalmi rendszerek mechanizmusait.

   A gyűlölet nemcsak a kereszténységtől távol álló rendszerekben fedezhető fel. Gyakran a mi utcáinkon jár. A keresztények közötti feszültségek, félreértések, békétlenségek növelik ennek a negatív erejét. Nem a különböző féligazságok, világi gondolkodásmódok a legveszélyesebbek, hanem a szív mélyén meghúzodó elégedetlenség, neheztelés, gyűlölet. Ahogyan a szeretet kovászként növeli a társadalomban az emberek közti békét, úgy a gyűlölet növeli az emberek közti erőszakot, háborúskodát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…