> Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt - Imalánc.ro
 
22. június, 2022Igehirdetések Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e a tövisről szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem.

Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak, és tűzre vetnek. Tehát: gyümölcseikről ismeritek fel őket.

Máté Evangéliuma 7, 15-20

Jézus leleplezi a szélhámosokat. Azokról az önjelölt prófátákról beszél, akik szeretnének Isten küldöttjeiként tetszelegni. Az ószövetségben azokat tartották hamis prófétáknak, akiknak a jövendölései nem teljesedtek be, és akik nem Isten akartát keresték, hanem a mindenkori vezető rendszernek voltak a kiszolgálói. Olyan próféciákat tulajdonítottak Istennek, amelyekkel a király kedvébe akartak járni. Az igazi próféták gyakran kemény hangon ítélték el a társadalmuk elittjeinek a viselkedését, próféciájuk előbb vagy utóbb beteljesedett. Nem köttek kompromisszumot a királlyal, a kor hatalmasaival.

Jézus egyszerű példázattal közelíti meg a kérdést. Az igazi próféta Isten üzenetét közvetíti a népnek. Jóságukkal és emberszeretetükkel a nép lelki javát akarják. A fa hasonlatával tiszta képet mutat fel a próféták megkülönböztetésére. Ahogyan a természetében mindennek természetének megfelelően kell működnie, ugyanúgy a prófétaság igen komoly intézménye is. A próféta nem térhet el az eredeti üzenettől, mert akkor könnyen meglehet, hogy hamissá, képmutatóvá változik. a prófétaság egy igen komoly feladat, mert Istennel való kapcsolatunkra alapszik, és Isten üzenetét kell a legtisztábban, hamisítatlanul közvetítenie.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…