15. június, 2020Igehirdetések No comments

   Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:

   Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Szemet szemért, fogat fogért.” Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle.

                                     Máté Evangéliuma 5, 38-42

   A talion (lat. talis; pontosan ugyanaz) törvénye ma nagyon barbárnak hangzik, de amikor megfogalmazták, akkor erkölcsi haladásnak számított. A rabbik túl durvának érezték, ezért bevezették a pénzbírságot. Jézus a fizikai erőszakra gondolt, amikor megtiltja a leszámolást. Viszont kilátásba helyezi az erőszakmentes ellenállást. Nem kell megalkudni a rosszal, de viszont a rosszra nem szabad rosszal fizetni. A keresztények mindenkori ismertetőjegye az volt, hogy képesek voltak hősiesen szeretni, és megbocsátani egymásnak. Elsősorban erkölcsös életükkel, és egymás iránti szeretetükkel nyerték meg Jézus ügyének az embereket. Mertek másképpen gondolkozni, mertek másképpen cselekedni. A mi Istennel való kiengesztelődésünk a megbocsátási képességünktől is függ. A megbocsátás nem jelenti a sebek begyógyulását, de idővel elindíthatja az érzelmi, lelki gyógyulást. A megbocsátás akarati aktus, a gyógyulás viszont érzelmi szinten történik meg.

   Amikor Jézus a két mérföldről beszél, akkor önkéntelenül is a császári futárokra hívja fel a figyelmünket, akik bérmentesen váltották a lovakat, hogy minél hamarabb elvigyék az üzenetet a címzettnek. A kreativitást, a kezdeményező-képességet jelenti. Bár senki sem kényszeríthet minket fölösleges gyaloglásra, de néha az evangélium terjesztése ezzel is jár.

   Jézus a szelídségre és a megbocsátásra akar tanítani bennünket. Félreértés azonban ne legyen, nem azt akarja ezzel mondani, hogy akkor legyünk nyájas lelkű, hízelgő emberek, hanem a harciasságot elsősorban lelki síkra tereli. Nem az a legerősebb, aki tettlegesen le tud számolni ellenfelével, hanem az, aki képes önuralmat gyakorolni saját maga felett, és erkölcsi nagyságával, nagylelkűségével felül tud emelkedni a talion törvényén.

Ráduly István-Zsolt – Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…