> Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! - Imalánc.ro
 
20. június, 2022Igehirdetések Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is.

Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod embertársadnak: „Hadd vegyem ki szemedből a szálkát!”, holott a te szemedben gerenda van? Képmutató! Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát!

Máté Evangéliuma 7,1-5

Az ítélkezés távol áll a jézusi lelkülettől. Egyedül Istennek van joga arra, hogy ítéletet tartson valaki felett. Könnyen megállapítjuk másoktévedéseit, hibáit, de nehezen észleljük a saját gyengeségeinket, eleséseinket. Aki mások bajával foglalkozik, addig felejti a sajátját.

Jézus feltárja az ítélkezés hátulütőjét. Ezért óvatosan kell eljárjunk, mert könnyen meglehet, hogy a mi hibáinkat szigorúbban fogják megítélni. Lelki életünk minősége csak akkor javul, ha saját fejlődésünkkel, hibáink kijavításával foglalkozunk.

Isten senkitől sem követel meg többet, mint amennyire képes. Az ítélkezés egy olyan csúszós út, amely könnyen a lejtőre vezethet minket. A Miatyánkban úgy kérjük bűneink, hibáink megbocsátását Istentől, hogy megígérjük Neki megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.

A megbocsátás egyik módja, hogy nem ítélkezünk azok felett sem, akik rosszat tettek velünk, hanem mindig a mentő körülményeket keressük.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…