7. szeptember, 2021Igehirdetések Ne féljetek hát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni.

Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.

Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!

Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Máté Evangéliuma 10, 28-33

      Árnyaltan ugyan, de az evangélista a lelket a testnél fontosabbnak tartja. Szerinte nem az a veszély, amely az emberi testet megfosztja életerejétől, az élettől, hanem az a gonoszság, amely képes az ember jellemét, tehetségét tönkretenni. Egy kis körben megvizsgálták azokat az embereket, akiknek hosszútávú terveik voltak, és azokat, akinek csak pillanatnyi terveik kielégítése volt a legfontosabb. Az eredmény megdöbbentő volt, hiszen azoknak az immunrendszere, akik hosszú távra terveztek sokkal egészségesebb, kiegyensúlyozottabb volt, mint azoknak, akik rövidtávúan gondolkoztak.

      Jézus nem veti el a földi életet, de egy fontosabb értékre akarja felhívni a figyelmünket. Mindenünket elvehetik, de a szabadságunkat, emberi létünk lényegét, senki nem tudja megszüntetni. Csak ha önként mondunk le a szabadságunkról, akkor leszünk saját életünk megnyírbálói, megrövidítői.

      A piacon a legolcsóbb eladható lét a galamboké volt. Ennek ellenére Isten jósága, gondviselő szeretete rájuk is kiterjed. Rabbinikus módszer az, amikor egy könnyebbet, kisebbet összehasonlították, egy nehezebbel, nagyobbal. A legolcsóbb létet összehasonlítja a felbecsülhetetlen emberi léttel. Isten szemében mindannyian értékesek vagyunk, ezért senkinek sincs joga megkérdőjelezni Isten velünk kapcsolatos szándékát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…