19. július, 2021Igehirdetések Nagyobb valaki van bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Néhány írástudó és farizeus így szólt egyszer Jézushoz: „Mester, jelet szeretnénk tőled látni.”

Jézus így válaszolt: „Ez a gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia három nap és három éjjel a föld szívében.

A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítélik ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására. Ámde itt nagyobb van, mint Jónás. Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítéli ezt a nemzedéket, hiszen ő a föld végső határáról is eljött, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét. Itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon.”

Máté Evangéliuma 12, 38-42

      Jézus olyan ószövetségi párhuzamokat épít bele beszédébe, amelyek küldtésének és tetteinek rendkívüliségét akarják kifejezni. A gonosz nemzedék nem reagált Jézus örömhírére, Jónás esetében már túlmenően nagy a kontrasztus. A szenzációhajhász kortársainak nem ad más alternatívát, mint Jónás jelét, valamint Sába királynőjének példáját. Ezek a párhuzamok megerősítik Jézus működésének csodás jellegét. Egy ószövetségi prófétára hallgattak, de most a kegyelem időszakában nem akarnak hallani a Megváltóról és annak a tanításáról.

      Sokan ma is úgy képzelik el, hogy Jézus bizonyos csodákat kell tegyen értük, mert másképpen nem eredeti, nem működőképes. Ezzel a magatartással azonban használati tárggyá fokozzák le Őt. Jézus nem egy kívánságkosár bemutatásának a fő műsorvezetője. Nem arra kíváncsi, hogy ki milyen különleges kérelmeket tud megfogalmazni, hanem inkább arra, hogy ki keresi az Őt valójában, ki az, aki kapcsolatot akar létesíteni Vele.

      Az apostolokat is néha megkísérette a tömeg csoda utáni vágyakozása. Amikor a Zebedeus fiak arra kérték Őt, hogy küldje rá a hitetlenekre a természeti katasztrófát. Jézus azonban szembesíti őket a kérésük szeretetlenségéről, elhamarkodott voltáról (Lk 9, 54). Jézus egyik felől elítéli a hitetleneket, viszont másik felől nem hamarkodja el a büntetésüket, megleckéztetésüket.  

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom