29. szeptember, 2020Igehirdetések No comments

   Egy alkalommal: Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: „Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!”

   Nátánáel megkérdezte: „Honnan ismersz engem?” Jézus így felelt: „Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.” Nátánáel erre elismerte: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael Királya.”

   Jézus így szólt: „Azért hiszel, mert azt mondtam: Láttalak a fügefa alatt. Nagyobb dolgokat is fogsz látni ennél.” Majd így folytatta: „Bizony, bizony, mondom nektek: látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, és Isten angyalai fel-alá szállnak az Emberfia felett.”

                                                      János Evanéliuma 1, 47-51

   Natanael alakja Nikodémust juttatja eszünkbe, aki a jeruzsálemi főtanácsnak volt az egyik tagja. Nem véletlen, hogy Natanaelt egy fügefa alá helyezi, amely utalás a későbbi rabbikra. Natanael alakja az ószövetségi Jákobra emlékeztet, aki megküzdött Istennel és csalással szerezte meg az elsőszülöttségi jogot. Egy természetfeletti lénnyel küzdött meg, és győzött.

   Jézus az angyali seregeket is bevonja a jövendölésébe. Ez a jövendölés Jákob létráját juttatja eszünkbe, és a világi témáról átvált a természetfölötti témára.

   Natanael Jézust nevezi rabbinak, és fenségi címekkel szólítja meg. natanael éles látása magyarázza meg Jézus reakcióját. Natanael rájön, hogy Jézus őt a maga valóságában látta, és nem úgy mint az emberek. Meglátta benne a potenciált. Natanael válaszából pedig kiderült, hogy a Mester nem tévedett.

   Jézus bevonja ezt az ismeretlen embert a saját benső világába. Megelőlegezi bizalmával, és megdicséri éleslátását. Az Emberfia visszatérésének a témája egy sajátos hagyományra épül, hiszen a későbbi helyeken nem az Emberfia visszatérésén van a hangsúly, hanem a hit abban, akit az Isten kinyilatkoztatott számunkra.

   Ma is szüksége van az Egyháznak olyan Natanaelekre, akik valóban találkoztak a Megváltottal, és bátran fel merik vállalni tisztánlátásukat, igaz voltukat.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…