11. június, 2021Igehirdetések Mindez azért történt, hogy beteljesedjék az Írás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben: A zsidók, mivel az előkészület napja volt, és a holttestek nem maradhattak a kereszten, megkérték Pilátust, hogy töresse el a keresztrefeszítettek lábszárát, és vetesse le őket a keresztről. Az a szombat ugyanis nagy ünnep volt.

   Elmentek tehát a katonák, és eltörték a lábszárát az egyiknek is, a másiknak is, akit vele együtt fölfeszítettek. Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem törték el a lábszárát, hanem az egyik katona beledöfte lándzsáját az oldalába. És ekkor vér és víz folyt ki belőle. Az tanúskodik erről, aki látta ezt, és az ő tanúságtétele igaz. Jól tudja ő, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. Mert mindez azért történt, hogy beteljesedjék az Írás: „Csontot ne törjetek benne!”
    És ami az Írás más helyén áll: „Föltekintenek arra, akit keresztülszúrtak.”

János Evangéliuma 19, 31-37

     Jézus holttestének kivizsgálása bizonyította halálának beálltát a hatóságok előtt, ugyanakkor a későbbi doketista tanok elvetésének is lehetett az alapja. A húsvéti előkészületek sürgették a holttestek eltávolítását a keresztről. Az is fontos volt, hogy mielőbb levegyék őket, mert ezáltal beállt a rituális tisztátalanság. Idő kellett a megtisztulásra is. Az átszúrást egy próféciával párosítja, miszerint arra tekintenek, akit átszúrtak (Zak 12, 10), valamint az ítéletre. Az ítélet megvalósult Jézus halálával. Az oldalából kifolyó víz a Szentlélekre emlékeztet. A vér pedig az áldozati állatok vérére. A csont megkímélése a húsvéti bárányra emlékeztet, amelynek nem szabadott a csontját megtörni. Amennyiben a szenvedő igaz ember képének a hagyományához kapcsolódik, annyiban összefüggésbe hozható valamelyik zsoltárral.

     Jézus halálát a katonák igazolták. Valóságos emberi teste volt. Nem törtek rajta csontot, mert a halál ténye beigazolódott. Oldalát azért szúrták át, hogy minden kétséget kizárjanak a halálával kapcsolatban. Később senki sem mondhatta azt, hogy Jézus csak tetszhalott volt, illetve, hogy nem volt valóságos emberi teste. János hagyományában a halottvizsgálatot összekapcsolja az ítélettel, illetve a húsvéti bárányáldozat vérével. Jézus az újszövetség báránya, akinek a vére a legdrágább áldozatnak a jelképe. Krisztus áldozata egyszer s mindenkorra megszentel minket, és nagyobb minden ószövetségi áldozatnál (Zsid 9, 11).

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom