> Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza - Imalánc.ro
 
19. november, 2022Igehirdetések Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:

„Nektek, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért.

Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is.

Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak.

Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza.

Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.

Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”

Lukács Evangéliuma 6, 27-38

A szeretet új parancsába Jézus belefoglalja az ellenség-szeretetet is. Tanításában a kölcsönösségen alapuló, viszontszeretetről beszél, amely a szeretetnek csak a kezdő fokozata. Ezt a pogányoknál is meg lehet találni.

Ami új, forradalmi Jézus tanításában az, hogy a viszonzatlan szeretetet helyezi a központba. Már nem az érdekek, a haszon vezeti a szeretetet, hanem az isteni irgalmasság.

Ebben a legeklatánsabb példa a mennyei Atya, aki nem szűnik meg szeretni a bűnösöket sem. Ő mindenkit egyformán szeret, hiszen szeretetének sugara mindenkire kiárad. Egy másik fontos újdonsága az új Törvénynek, hogy pozitív parancsolatot tartalmaz, nem megtilt valamit, hanem a józan észre, a saját tapasztalatunkra hivatkozik. Mindenkinek jól esik, ha jót tesznek vele, ezért nekünk is hasonló módon kell cselekednünk.

A szív bőségének a következménye az Atya szeretetének a végtelen kiáradása szívünkben, amelyet senki és semmi nem tud pótolni számunkra.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…