9. június, 2021Igehirdetések Mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

   Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy í betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik.

    Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.

Máté Evangéliuma 5, 17-19

     Jézus beszédéből a zsidó-keresztény vitára következtethetünk. Idővel Szent Pál tanítása lett a mervadó, miközben az erősen hagyománytisztelő irányzat elcsökevényesedett. A beszéd két alapvető fogalomra épül a megtart és az érvénytelenít párosra. Ezáltal különböztették meg, hogy mi az amit szigorúan be kell tartani, és mi az ami elhanyagolható a Törvényekben. Jézus nem érvényteleníti a Törvényeket, de előtérbe helyezi a kegyelem szabadságát, amely nem jogi rendszerektől függ.

     A törvény betűi még kötötték Jézus első követőit, ezért említi a ióta vesszőcskét, amelyet a betük megkülönböztetésére használtak. A vita azonban Szent Pál irányzata mellett dölt el. A kisebbek azok, akik lazább erkölcsűek, de nincsenek kizárva a mennyek országából. Aki a parancsolatok hűséges megtartására törekszik, annál egyensúlyban van a tanítás és a parancsok megtartása. Ha a tanítás nincs összefüggésben annak megtartásával, akkor képmutatásról van szó.

     Jézus nem törölte el a Törvényeket, de a követői később letisztázták, hogy a keresztényeknek nem kötelező a mózesi törvények megtartása, főleg azoknak, akik pogány közösségekből tértek meg. Ezáltal egy nagyon fontos vita zárult le a kereszténységen belül.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom