> Mester, jó nekünk itt lennünk! - Imalánc.ro
 
6. augusztus, 2022Igehirdetések Mester, jó nekünk itt lennünk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus kiválasztotta Pétert, Jánost és Jakabot, és fölment velük a hegyre imádkozni. Míg imádkozott, arca teljesen átváltozott, ruhája pedig hófehéren ragyogott. S íme, két férfi beszélgetett vele: Mózes és Illés.

   Megdicsőülten jelentek meg, és haláláról beszélgettek, amelyet Jeruzsálemben kell majd elszenvednie. Pétert és társait elnyomta az álom. Amikor fölébredtek, látták dicsőségét és a mellette álló két férfit. Azok már épp menni készültek. Péter akkor így szólt Jézushoz: „Mester, jó nekünk itt lennünk! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet.”

   Nem tudta ugyanis, hogy mit mondjon. Közben felhő támadt és beborította őket. A felhőben félelem szállta meg őket. A felhőből szózat hallatszott: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok!” Miközben a szózat hangzott, Jézus ismét egyedül volt. Ők pedig hallgattak, és senkinek sem árultak el semmit abból, amit láttak.

   Lukács Evangéliuma 9,28b-36

   A Tábor hegyén Jézus felfedi igazi, dicsőséges arcát a kiválasztott apostoloknak. Életének fontos pillanataiban csak ez a három apostol van jelen. Ők az új Izrael képviselői. Nem képmutatásból rejtette el igazi kilétét a többi emberek elől, hanem tudta, nincs mindenki készen ennek a titoknak a befogadására.

   Mai társadalmunkban sok az álarc, a kétszínűség, az emberek nem mernek egymással őszinték lenni, mert az őszinteség sebezhetővé tesz. Jézus nem ilyen megfontolásból rejtette el igazi kilétét, hanem azért, mert nem akart magának külön kultuszt kialakítani, amelynek az alapja a kíváncsiság, a szenzációhajhászás.

   Életének titka Istenben van elrejtve. Neki az Atya akarata, személye a legfontosabb, senkit nem akart saját dicsőségével lehengerelni, manipulálni. Ma amikor a reklámok világában élünk, nehéz semlegesnek lenni egy hír, egy mendemonda, egy botrány láttán. A média minden eszközt megragad arra, hogy az emberek figyelmét lekösse, véleményét alakítsa.

   Egy igazi mogulról van szó, amely a nem megfelelő kézben, szándékok irányításával emberi életeket tehet tönkre. Jézusnak nem volt szüksége ilyen manipulatív eszközökre, hogy meggyőzze az apostolokat igazi létéről. Rangrejtve, a világ szemétől távol fedi fel arcát, isteni dicsőségét, hogy elöljárjon jó példával és alázatossággal.

   Számára az emberi szívek a fontosak, amelyek törékenyek, amelyek könnyen félreértik a másik közeledését, őszinteségét. Nekünk is egy olyan letisztult Jézus arcra van szükségünk, amely a hit erejével sugározza számunkra az isteni élet szépségét, őszinteségét, emberszeretetét.

   Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom