10. május, 2021Igehirdetések Mert nem ismerik sem az Atyát, sem engem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Jézus az utolsó vacsorán így szólt apostolaihoz:

   Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem vagytok!

   Azért mondtam ezt nektek, hogy meg ne botránkozzatok. Ki fognak zárni benneteket a zsinagógákból. Sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz Istennek, így tesznek majd veletek, mert nem ismerik sem az Atyát, sem engem. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy amikor eljön az óra, eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek.

                              János Evangéliuma 15, 26–16, 4a

   Jézus feltárja követői előtt a későbbi üldöztetéseket. Az üldöztetéseket a szinoptikus evangéliumok összekötik a Vigasztaló elküldésével. A Szentlélek mintegy gyógyszer az üldöztetések, rágalmazások ellen. Jézus biztosítja őket, hogy üldöztetésükben nem fognak egyedül maradni, hanem elküldi nekik az erősség Lelkét. Sokan megbotránkoztak Benne, főleg amikor az élet kenyeréről beszélt. Nem újdonság a vallási fanatizmus, amikor a térítést erőszakos eszközök bevetésével folytatják. Erőszakos cselekedeteiket Istenre hivatkozva fogják elkövetni. Ez a fajta módszer nem egyezik meg Jézus örömhírével, ezért nem járható út. Jézus a béke, a békés ellenállás híve, nem akarta senkire ráerőszakolni tanításait, az üdvösséget. Tanításával nem lehengerelni akarta hallgatóságát, hanem döntés akarta állíttani. Ma is az evangélium megszólít, döntésre késztet, de nem akar senkit sem megfosztani a személyes döntés lehetőségétől. Mindenki szabadon választhatja a jézusi utat. Aki legyőzhetelen tudatlanságból nem jut el a hitig, nem terheli annyira a személyes felelősség.

   Ezek a jövendölések lelkileg felkészítették az apostolokat a jövőbeli eseményekre. Amikor ezek beteljesedtek, akkor az apostolok visszaemlékeztek Jézus szavaira, ezekből merítettek erőt és elszántságot.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…