8. augusztus, 2020Igehirdetések Mert gyönge a hitetek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Egy alkalommal egy ember járult Jézushoz, és térdre borulva így kérlelte őt: „Uram, könyörülj fiamon! Holdkóros szegény, és sokat szenved. Hol tűzbe esik, hol meg vízbe. Elvittem tanítványaidhoz, de nem tudták meggyógyítani.”

   Jézus így válaszolt: „Hitetlen és romlott nemzedék! Meddig leszek még veletek? Meddig tűrjelek titeket? Hozzátok ide a gyermeket!” Jézus ráparancsolt az ördögre, az kiment belőle, és a gyermek azonnal meggyógyult.

   Amikor Jézus egyedül volt, a tanítványok hozzá mentek, és megkérdezték: „Miért nem tudtuk mi kiűzni?” Ő így válaszolt: „Mert gyönge a hitetek.

   Bizony, mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok e hegynek itt: »Menj innét amoda!« – átmegy, és semmi sem lesz számotokra lehetetlen.”

                                                   Máté Evangéliuma 17, 14-20

   A hitetlenség nemcsak korunk problémája, hanem Jézus kortársainak is. Ebben az evangéliumi részletben a tanítványok hitének a kicsinységéről olvasunk. Nem azért nem tudtak gyógyítani, mert nem kapták meg a megfelelő hatalmat, hanem azért, mert gyenge volt a hitük. Jézus arra biztatja őket, hogy merjenek nagyobbat tenni Isten dicsőségére. A holdkóros Uramnak, azaz Istennek szólítja Jézust, hitét pedig a leborulással jelzi.

   Az epilepsziában szenevedő fiú élete mindig kockázatos volt, mert nem lehetett beszámítani. A gyógyítás által Jézus rendbehozza életét. Visszakapta az élethez szükséges biztonságot. Ezentúl hozzátartozói sem kell féljenek a lét bizonytalanságától.

   Jézus nemcsak természetes életünk menetét akarja rendbehozni, hanem a hitünket is. A hit eligazítást ad a különböző kihívásokban, nélkükle olyanok maradunk, mint a holdkóros ifjú. A hit biztos támasza nélkül csak téblábolunk, bizonytalan marad életünk kimenetele. A hit által azonban biztosan járunk, mert biztos támaszunk van. A hit a világító lámpáshoz hasonlít, a lélek sötét éjszakájában megtart az Úr jelenlétében.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…