8. január, 2021Igehirdetések Menjetek, nézzetek csak körül! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Egy alkalommal Jézus nagy tömeget látott maga előtt. Megesett a szíve az embereken, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért sok mindenre kezdte őket tanítani. Későre járt már az idő, amikor odaléptek hozzá tanítványai, és figyelmeztették: „A vidék elhagyatott, az idő is eljárt. Bocsásd el őket, hogy a környékbeli tanyákra és falvakba mehessenek, és ennivalót vegyenek maguknak!”

   Jézus azonban így válaszolt: „Ti adjatok nekik enni!” Azok megjegyezték: „Talán menjünk kenyeret venni kétszáz dénárért, hogy elláthassuk őket?”

   Erre Jézus megkérdezte: „Hány kenyeretek van? Menjetek, nézzetek csak körül!” Körülnéztek és jelentették: „Öt kenyerünk és két halunk.”

   Ekkor meghagyta nekik, hogy csoportokban telepítsék le mindnyájukat a zöld gyepre. Le is telepedtek százas és ötvenes csoportokban.

   Jézus ezután fogta az öt kenyeret és a két halat, föltekintett az égre, és hálát adott. Majd megtörte a kenyereket, és tanítványainak adta, hogy osszák ki. A két halat is szétosztotta valamennyiük között. Mindnyájan ettek, és jól is laktak, sőt még tizenkét kosarat szedtek tele a kenyér és a hal maradékából; pedig ötezer férfi evett a kenyérből.

                                                        Márk Evangéliuma 6, 34-44

   A kenyérszaporítás csodájában felfedezzük Jézus emberi arcát. Megesik a népen a szíve, mert láttja, hogy elcsigázottak, és senkihez sem tartoznak. Ezentúl Ő lesz az elesettek, a rászorulók pásztora. A tömeg messziről kereste fel Jézust. Már esteledett amikor befejezte tanítását. Nem akarta őket étlen elküldeni. Először az apostolokat akarta megbízni az etetéssel. Az apostolok azonban felmérték az anyagi helyzetet, az emberi szempontokat, és a végeredmény, hogy nincs elég pénzük. Emberileg számítva Jézus lehetetlent kért tőlük. Mégsem hátrál meg, hanem pozitívan közelíti meg a helyzetet, számára nincsenek lehetetlenek. Ahol véget ér az emberi képesség, leleményesség, ott elkezd működni a természetfeletti.

   Jézus gesztusai az oltáriszentség alapítására emlékeztetnek minket, igaz, hogy ott csak az apostolok voltak jelen. Népét előbb anyagi táplálékkal akarta ellátni, hogy helyet adjon egy még nagyobb csodának. A nép még nem volt felkészülve Jézus testének a befogadására, előbb meg kell tapasztalják az anyagi csodát, hogy később könnyebb legyen elfogadni az újat, az egyedülállót.

   Jézus megmutatta a népnek, hogy képes természetes csodát is véghezvinni. Ezzel nem a rómaiak stílusát akarta követni, akik kenyérrel tartották markukba a tömegeket. A mennyei Atya gondoskodó szeretetét akarta bemutatni, amely nem személyválogató, és mindig kész mások megsegítésére.

   Mi egy nagyobb csodát kell befogadjunk, amely által Krisztus testét és vérét kapjuk. Ez már nem hétköznapi eledel, nem mi kebelezzük be a szervezetünkbe, hanem Ő alakít át minket saját testének tagjaivá.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom