> Menj, és hirdesd az Isten országát - Imalánc.ro
 
28. szeptember, 2022Igehirdetések Menj, és hirdesd az Isten országát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy tanítványaival Jeruzsálembe megy. Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: „Követlek, bárhová mégy.” Jézus így válaszolt: „A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.”

Jézus hívására azonnali döntést vár, nem fogad el semmilyen emberi kibúvót, mert ezek csak nehezítik az elköteleződést.

Egy másikat Jézus szólított fel: „Kövess engem!” Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” „Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat – mondta neki –, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát.”

Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól.” Jézus így válaszolt: „Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.”

Lukács Evangéliuma 9, 57-62

Lukács evangélista Jézus követésének lehetőség szerinti akadályait mutatja be. Az első esetben valaki önkéntesen jelentkezik erre a hivatásra. Megtudja, hogy ennek nagy ára van, mert aki Jézust követi annak nincs biztosítva a kényelmes otthon sem. Pedig minimálisan az ember azt gondolná, hogy legalább egy hajlék legyen a feje felett, ha már elkötelezte magát.

A másik esetben Jézus szólít meg valakit. Ő egy természetes emberi kötelességre hivatkozik, el kell temesse édesapját. Kiderül, hogy ez sem lehet igazi indok a küldetés visszautasításra, mert az teljes embert kíván. Lehet, hogy az apja még élt, de az időt akarta húzni?

A harmadik a búcsúzás igényére hivatkozik. Lehetséges, hogy pontosan ezen a ponton tántorodna meg a hivatásától, mert rokonai feltartanák, nem tudnák elengedni őt. A családi szálak nagyon kemények, ezért minden vacillálás csak gyengítené a jelölt Jézus követésére való esélyeit.

A beszélgetésekből kiderül, hogy Jézus hívására azonnali döntést vár, nem fogad el semmilyen emberi kibúvót, mert ezek csak nehezítik az elköteleződést.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom