10. június, 2021Igehirdetések Menj, előbb békülj ki testvéreddel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:

    Mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába.

    Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre.” Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: „Te esztelen!”, méltó a főtanács ítéletére.

    Aki pedig azt mondja: „Te istentelen!”, méltó a kárhozat tüzére.

    Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat.

    Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.

Máté Evangéliuma 5, 20-26

     Jézus konkrét példák segítségével szemlélteti az ószövetség és az újszövetség közti különbségeket. A harag természetes emberi reakció, azonban lehet beteges is, ha az ember nem tud megbékélni önmagával, illetve haragosával. Erre a problémára nem az elfojtást ajánlja megoldásnak, hanem a gyökeres orvoslást. A harag lehet a gyilkosság érzelmi  előzménye. A gyilkosságot összeveti a haraggal. Nem egészséges, ha az ember haragot hordoz a szívében. A büntetésekben is különböző fokozatok léteznek. Az első a főtanács ítélete, a második a Gyehenna tüze. Az engedékenység, a megegyezésre hajlás ma is ajánlott, mert a bíróságon való megjelenés további gondokat okozhat.

     Itt az erkölcs elsőbbséget élvez a kultusz fölött, igazság nélkül nem létezik igazi istenimádás. Jézus a szamariai asszonynak azt válaszolta, hogy az igazi istenimádás nem a kultikus helytől függ, hanem elsősorban lelkiállapot (Jn 4, 23-24).

     Jézus a békés megoldásokat ajánlja, azonban nem kér megalkuvást, beletörődést. A szeretetet úgy kell gyakorolni, hogy ne hiányozzon belőle az igazság. A bajokat csak úgy lehet orvosolni, ha az ember megtalálja az egyensúlyt a megbocsátás és az igazság között.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom