1. január, 2021Igehirdetések Megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A pásztorok sietve elindultak, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszélték mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről.

   Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk.

   A pásztorok ezután hazatértek. Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint (az angyalok) előre megmondták nekik.

   Azután eltelt nyolc nap, és körülmetélték a Gyermeket. A Jézus nevet adták neki, mert így nevezte őt az angyal, mielőtt még anyja méhében megfogant volna.

                                                                         Lukács Evangéliuma 2,16-21

   Az új év első napján a Boldogságos Szűz Máriát köszönti az egész keresztény világ. Mária tanulékonyságát, az Úr tanítása iránti fogékonyságát mutatja be a mai evangélium: “Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk” (Lk 2, 19). A pásztorok elmesélték neki a kapott kinyilatkozatást.

   Sírák fiának könyve minket is arra bíztat, hogy elmélkedjünk Isten szavain, és gondolkodjunk az Ő parancsain (Sir 6,35.37). Az új év kezdetén mis is felnyíthatjuk a szentírás oldalait, és megkereshetjünk számunkra az új év programját.

   Máriát már az első századokban Isten anyjaként tisztelték, ezt hiperdüliának nevezik. Az összes szentek közül Máriát a legjobban tiszteljük, mert nemcsak Krisztust, hanem magát az Istent hozta a világra. Az efezusi zsinat mondta ki először ezt a hittételt. Ezt a hittételt a szentírás burkoltan tanítja: Mária Fia az Isten Fia (lk 1, 35).

   Jézusban kétféle születés van: Istentől és Máriától. Az angyali üdvözlet során elhangzott igen, illetve legyen szavaid szerint már elhangzott a teremtéskor is.

   Új év napján mi is a pásztorok szavaival köszöntjük Máriát és az ő szent Fiát. Az angyalok üzenete: „Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek” (Lk 2, 10b). Mária nagy figyelemmel kíséri a pásztorok örömüzenetét. Nekünk is ezt a figyelmességet, kedvességet kellene megtanulnunk.

   Meghallgatni másokat. Sokszor túlbeszéljük egymást, okos tanácsokat adunk másoknak. Nincs türtelmünk kivárni mások mondanivalóját. Máriához hasonlóan elsajátíthatjuk a meghallgatás művészetét. Biztos, hogy neki is sok mondanivalója lett volna a pásztorok számára, de előbb meghallgatta őket.

  • Végre valaki azt mondja: “Boldogok a szegények!” Nem pedig: akinek pénze van, az a boldog!
  • Végre valaki azt mondja: “Szeresd ellenségeidet!” Nem pedig: Le a vetélytársakkal!
  • Végre valaki azt mondja: “Boldogok vagytok, ha üldöznek!” Nem pedig: “Alkalmazkodjatok miden helyzethez!”
  • Végre valaki azt mondja: „Az első legyen mindenki szolgája!“ Nem pedig: Mutasd meg, ki vagy!
  • Végre valaki azt mondja: Mit használ az embernek, ha az egész világot megszerzi­?“ Nem pedig: fő dolog az előbbrejutás!
  • Végre valaki azt mondja: „Aki bennem hisz, annak örök élete lesz!” Nem pedig: aki meghalt, az meghalt! (Josef Dirnbeck és Martin Gutti)

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…