> Megismertettem velük nevedet - Imalánc.ro
 
28. június, 2022Igehirdetések Megismertettem velük nevedet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

De nem csak értük könyörgök, hanem azokért is, akik a szavukra hinni fognak bennem. Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.

Megosztottam velük a dicsőséget, amelyben részesítettél, hogy eggyé legyenek, amint mi egy vagyunk: én bennük, te bennem, hogy így ők is teljesen eggyé legyenek, s megtudja a világ, hogy te küldtél engem, és szereted őket, amint engem szerettél. Atyám, azt akarom, hogy akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol vagyok, s lássák dicsőségemet, amelyben részesítettél, mivel már a világ teremtése előtt szerettél.

Én igazságos Atyám! A világ nem ismert meg, de én ismerlek, s ők is felismerték, hogy te küldtél. Megismertettem velük nevedet, és ezután is megismertetem, hogy a szeretet, amellyel szeretsz, bennük legyen, s én is bennük legyek.

János Evangéliuma 17, 20-26

A liturgika vizsgán megkérdezi a vizsgáztató tanár a teológust: melyik a legszebb imádság? A tanuló rögtön rávágja: a Miatyánk. A tanár viszont más választ mond: a Miatyánk is szép imádság, de a legszebb imádság a másokért mondott ima. Az utolsó vacsorán Jézu a búcsúbeszédében a tanítványokért és a hívőkért imádkozik.

Nehéz az egységet megtartani, mert különböző természetű emberek vagyunk és attól a pillanattól hogy egy közösségbe beléptünk, megszűn tökéletesnek lenni. Minden közösség annyira erős, amennyire a leggyengébb tagja. Jézust tudta, hogy a keresztény közösségekben sok nézeteltérés, megnemértés, széthúzás lesz.

A konkoly előbb vagy utóbb befészkeli magát a közösségbe. Az egységre való törekvésben nagy segítséget jelent a Szentlélek, akit az egység Lelkének is szoktunk szólítani. Jézus főpapi imájában a saját dicsőségének a megosztásáról is beszél. Nemcsak az egységet adta követőinek ajándékul, hanem azt akarja, hogy Vele együtt részesüljenek az Atya dicsőségében.

Ez a dicsőség nem a világé, hanem az Atyáé, és annak adja, akinek jónak látja. Minden pápaválasztáskor elhangzik a következő: Pater Sancte, sic transit gloria mundi (így múlik el a világ dicsősége), azaz figyelmezteti a kiválasztottat, hogy szakítson a világi életmódtól, és egészen az Istennek és Egyházának szentelje az életét.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…