3. június, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – Minden embernek joga van, hogy a közösség ügyéhez hozzászóljon, de minden embernek egyben kötelessége, hogy ezen jogával komolyan éljen. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért
ötödik imaalkalom – 5.Rész – 2015. május 10.
– Kolozsvár – Kálvária templom – Monostori plébánia –

   A közösség ügye tehát a demokráciában a társadalom minden tagjának személyes ügye. Minden embernek joga van, hogy a közösség ügyéhez hozzászóljon, de minden embernek egyben kötelessége, hogy ezen jogával komolyan éljen.

Márton Áron püspök - A szeretet embere.

   A helyzetek kedvező, vagy kedvezőtlen alakulásáért minden ember felelős. Aki a közügyek iránt közömbös, vagy emberi tekintetből, vagy a pillanatnyi haszonért azokkal űzérkedik, a saját becsületével együtt elárulja a nép ügyét.

   … a demokrácia, ha nem akarja megismételni és elmélyíteni ugyanazon bajokat, melyeknek megszüntetését a népnek ígéri, bizonyos erkölcsi elvek alkalmazásától és azok következetes érvényesítésétől nem tekinthet el.

   Nevezetesen: elvként kell maga elé tűznie, hogy a konjunktúra-embereket már eleve kikapcsolja, hogy a híveit politikai szolgálatokért nem jutalmazza olyan állásokkal, melyeknek becsületes ellátásához megfelelő szaktudás és rátermettség szükséges; továbbá: a gondosan kiválasztott vezetőket rá kell nevelnie arra, hogy a nép szolgálatában magasztos feladatot lássanak, és feladatukat, bármilyen jelentős, vagy igénytelen legyen az, komoly felelősségtudattal, elfogulatlan, egyenes szívű, nagylelkű és megvesztegethetetlen jellemmel teljesítsék.

– részlet Márton Áron püspök  1946. október 27-én, –
– Krisztus Király  ünnepén elhangzott beszédéből, Marosvárárhely –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…