16. április, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – Memento vivere – Gondoljatok az életre, a szenvedés hatalmas erő. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért
harmadik imaalkalom – 8.rész – 2015. március 22.
– Kolozsvár – Kerekdomb – Jézus Szíve templom –

   Az Úr Jézus a keresztút gyalázatán és a Golgota szörnyű kínjain keresztül akart elérkezni a Húsvét reggel öröméhez, hogy a szenvedés értelmét feltárja. Mert a szenvedés hatalmas erő, s úgy látszik, ebben a mi világunkban kivételt nem ismerő törvény.

Márton Áron püspök atya a szászrégeni római-katolikus templom előtt.

   A földet kapával tépjük és ekével hasogatjuk, hogy termő föld legyen; az alaktalan nyers márványból a művész keze vésővel bontja ki a szép formájú szobrot; a búzaszemnek a rögök közé kell hullania és megrothadnia, hogy kalászt hajtson; az érett gabonát malomkövek közé s azután kemencébe vetik, hogy kenyér legyen; az emberi jellem a fegyelem és önmegtagadás iskolájában képződik; a gyermek a szülők munkájának, álmatlan éjszakáinak köszöni fejlődését és jövőjét; s a következő nemzedék életútjából az előző nemzedék szenvedése és hősi erőfeszítése hárítja el az akadályokat.

   Mindenütt az önmegsemmisülés, a kemény munka és szenvedés tüze teremti az értékest, alakítja a formátlan életet és készíti elő a jövőt. A boldogságot önmegtagadással, szenvedéssel kell megszerezni, s a feltámadás útja a Golgotán keresztül vezet. Ezt az összefüggést is meg kell jegyeznünk, amikor a nagyheti és a húsvéti szertartásokon részt veszünk és ismételgetjük a megszokott szavakat: Megfeszítették, meghala és eltemették és harmadnapon halottaiból feltámada.

   Sokszor mondjuk rágondolás nélkül, mert megszoktuk ezt is, mint a mindennapi jelenségek fogalmait: a napot és az éjszakát, a munkát és a kenyeret, a könnyeket és a kacagást. A trappista szerzetesek az év minden napján két rövid szóval üdvözlik egymást: Memento mori – gondolj a halálra. Húsvétkor megfordítják a köszönést, az első találkozás alkalmával egy kis virágot, a primula veris-t ezekkel a szavakkal nyújtják át egymásnak: Memento vivere– gondolj az életre.  A Húsvét hajnalán felnyílt sírból ugyanez a szózat hangzik: Gondoljatok az életre.

– részlet Márton Áron püspök  körleveléből –
– Gyulafehérvár, 1941. március 4, a Hétfájdalmú Szent Szűz ünnepén –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…