2. február, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron Imalánc – 6.Rész – Az iskola bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Szerzetes iskoláink azért állottak olyan versenyen felül a laicizmus idejében is, mert elsősorban neveltek. Tudást is közvetítettek, tehát tanítottak is – talán jobban, mint ugyanakkor a teljes tudományos kiképzésre vállalkozó iskolák –, de az ismeretközlést mindig a természetes fölé emelkedő, a tökéletesebb ember formálásának eszménye irányította.

Isteni Bölcsesség Anyja - Könyörögj érettünk!

   A pedagógiának csak ezt a katolikus elvet kell érvényesítenie, ha jobb nemzedéket akar. Azonban a keresztény nevelés számára érvényes legnagyobb parancs az, hogy az Isten képmását minél több lélekben minél jobban kihozza.

   Az iskola szűk szemszögével lehet jó mesterembereket képezni, az ember egy részét ki lehet dolgozni, de az egész embert, a személyiség egész tartalmát csak valamennyi képességnek és tehetségnek együttes, lehetőleg összhangzatos fejlesztése alakíthatja ki.

   Az iskola falai között nevelhet és sok hasznos ismerettel megtömhet egyeseket, de a keresztény iskolának, mely a népnek tanítására felhívó isteni küldetésből született, a nép befogadására alkalmas csarnoknak kell lennie, falait a tömegek oktatásáért szét kell tolnia.

   Az iskola elsősorban egyéni érdekű élethivatásokra készít elő, de a nevelő nem felejtheti, hogy az élethivatások el nem kerülhető szükségszerűséggel nagyobb közösségekbe, lelki és vérségi összefüggésekbe kapcsolnak bele. Az Erdélyi Iskola azoknak a lapja, akik a nyugalom tespedése helyett ennek a munkának lüktető lázát vállalják.

                                              – Márton Áron püspök – Erdélyi Iskola 1934 –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…