31. január, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron Imalánc – 4.Rész – A szegénység sok erkölcsi és nemzeti bűnt meghízlal bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Ma különösen tetszetős kifogás lehet, hogy jöjjünk előbb gazdasági tervekkel. Földrajzzal, történelemmel, erkölcsi tanításokkal s még gazdasági ismeretek közvetítésével sem menthetünk népet. Nem tartóztathatjuk fel éppen a szegénység következtében meggyorsult erkölcsi züllést.

A Csodatevő Könnyező Szűz - Kolozsvár - Piarista templom.

   Mindebben lehet sok igaz. Paupertas maxima meretrix. A szegénység sok erkölcsi és nemzeti bűnt meghízlalt, apró hibákat fekélyekké rothasztott, melyek ma, mint terjedő kelevények, rágják és csúfítják a nép testét. Ez igaz. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a nagyhangú gazdasági szólamok ideje lejárt. Nehezebb, mint bármikor a megsegítés alkalmas útjait és módjait megtalálni.

   Bármennyire becsületes legyen a szándék, bármennyire kivihető és hasznos a terv, ezen a téren annyiszor becsapták a népet, kihasználó törekvésekkel, vagy utopisztikus álmokkal annyiszor léprevitték s a reánk szakadt mostani csőd minden ilyennek úgy elvette a hitelét, hogy úgyis csak bizalmatlansággal és meg nem értéssel válaszolna.

   Nagyon idejében jönne egy nagyvonalú s egészséges gazdasági program is, de tapasztalhattuk, hogy a megvalósításhoz elengedhetetlen előfeltételként szükséges az egységes népi gondolkozás és az egy célba beállítható népakarat. Ez pedig ma még hiányzik.

                                     – Márton Áron püspök – Erdélyi Iskola 1935/36 –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…