29. január, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron Imalánc – 2.Rész – Szabadság és törvény bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

  Az élet két pólusa. Szabadság nélkül nincs egyéniség. Nem fejlődnek ki a személyek. Nincs erkölcsi felelősség. A törvény vezetése és korlátai nélkül csak örökös ügetés van, célbajutás nélkül; örökös harc, győzelem nélkül; örökké fény megállás nélkül.

A Szent István-i felajánlás elfogadása - Kolozsvár - piarista templom.

   Az élet egyensúlyát a kettő egyensúlya jelenti: szabadság a természetes korlátok között. A többi mind erőszakolt és erőszakos, tehát harcolunk érte. Békét embereknek, társadalmi osztályoknak, nemzeteknek az életébe.

   A felhördült világnak csak a teljes igazság megismerése és elismerése hozza. Az ember is, a társadalom is, a nemzet is valóságok, de egyik sem a teljes valóság. Relatív javak. Az élet törvénye az, hogy a társadalmi törekvések szabadságát a valóságok korlátozzák.

   A szenvedések, a teljes igazság az, hogy az emberi egyéniség, s ugyanakkor az ő fia valamelyik nemzetnek is tagja, de tagja egy társadalmi közösségnek. Természetes joga van a földhöz, javaihoz, a  lélekhez.

   Nagy jogok és nagy szabadság illeti meg, de ugyanakkor le nem hazudható az élet bosszúállása nélkül. Figyelmen kívül nem hagyható hős ágyazású a léttel együttható törvények között, mert abszolutum egyetlen egy van: az Isten.

                                                                    – Márton Áron püspök –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…