28. január, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron Imalánc – 1.Rész – A mi utunk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A liberalizmus a szabadságot, a szocializmus az egyenlőséget, a nacionalizmus a nemzetet isteníti. Az egyiknek a szabad, a másiknak a kollektív, a harmadiknak a vér alapján kiválasztott ember a bálvány.

Szentháromság a kolozsvári piarista-egyetemi templom homlokzatán.

   Mindhárom relatív jót tesz meg, abszolut utat. A világ teljességét részigazság alapján erőszakolja. A liberalizmus megváltó erejéből az emberiség már kiábrándult. A minden természetes közösségből kitett, kilépett ember kétségbeesetten keresi a közösséget.

   Nem bírja az egyedüllétet, sem egyedül az életet. Individualizmusa, társadalmi keresztje ő, katasztrófák szenvedését, és hála Istennek, tanulságait hozza. A másik két irány, úgy látszik, most vonul fel döntő üzenete.

   A mi hitünk, hogy nem lehet tartósan győztes egyik sem. Kizárólagosságuk természetellenes. A tetteknek számolnia kell az embernek, a társadalomnak a szabadságba született egyeddel. Követeljük a szabadságot, de a liberalizmust siettetnünk kell.

   A szociális gondolkodás a társadalom gyökeres reformját hirdeti, de drasztikusan nem lehet. A faj szeretetének szent kötelességét vállalja, de a vér istenítését eretnekségnek tartja.

                                                                                    – Márton Áron püspök –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…