10. március, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – El kell ismernünk: Isten igazságossága és szeretete saját igazságérzetünk fölött van bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért,
második imaalkalom – 4.Rész – 2015. február 12.
Kolozsvár, Szent Mihály templom

   A hatalom Istentől van, és azért van, hogy Isten törvényeinek érvényt szerezzen, az igazság és szeretet nagy parancsait megtartassa.

A Szent Család hétköznapja. - Kolozsvár Szent Mihály templom.

   S minden hatalom számára, amely ellenkező utakon jár, elkövetkezik a pillanat, amikor önteltsége következtében a körülményeket már nem képes józanul mérlegelni, a szurony hegyén, ahonnan diktált, nem tud egyensúlyban maradni, nem tud a helyzetnek ura lenni; hanem a felforgatott helyzet, a felbőszült körülmények, a megsértett jogrend, igazság és szeretet kel fel ellene és lesz urrá fölötte.

   Ez a hatalommal való visszaélés logikája, törvényszerű következménye. A történelem számtalan példával bizonyíthatja. S az is tény, hogy Isten malmai ma gyorsabban járnak. Az eszmék és helyzetek kiérésének ideje, az életütem meggyorsulása következtében, megrövidült. Ma a fejlődés szempontjából az évszázadot évtizeddel, az évtizedet egy esztendővel mérik.

   Ne fogyatkozzék meg hát a ti hitetek! Az eszmét nem lehet megölni, a hit, amelyben üdvösségünket bírjuk, a remény, amely eddig is megtartott, a krisztusi gondolat, amelyért és amelynek jegyében feladatainkat vállaljuk, a mostani veszélyből is, mint annyi másból a történelem során, diadalmasan fog kikerülni.

— részlet Márton Áron püspök megnyitójából
az Egyházmegyei Tanács 1939. november 16-i közgyűléséről —

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…