4. június, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – Aki Isten törvényeit nem tiszteli, az emberek jogait sem fogja tiszteletben tartani bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért
ötödik imaalkalom – 6.Rész – 2015. május 10.
– Kolozsvár – Kálvária templom – Monostori plébánia –

   „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes elmédből és teljes lelkedből, és minden erődből. Ez az legfőbb parancsolat. A második pedig hasonló ehhezz: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat” (Mt 22, 37-39).

Márton Áron és Jakab Antal püspökök

   Ez a nemzedék sokat vétkezett az Isten, és sokat vétkezett a felebarát ellen. Ha szájával és külsőleg tisztelte is az Istent, a szívével, elméjével, akaratával idegen isteneknek hódolt. A felebarátot már nem tudta ilyen könnyűszerrel félretolni az útból.

   A mindenütt jelenvaló Isten láthatatlan volt, de a a felebarát jelen volt, és látható, mint testvér, mint szomszéd, mint versenytárs. Ezért a parancsnak másik részét egy erőtlen humanizmussal próbálta elintézni, abban a hiú feltevésben, hogy az ember-farkast jámbor szólamokkal báránnyá lehet szelidíteni.

   A parancs első és második része azonban elválaszthatatlanul összefügg. Az egyik rész feltétele és egyben következménye a másiknak. Aki az Istent nem ismeri, embertársában sem fogja a testvérét felismerni. Aki Isten törvényeit nem tiszteli, az emberek jogait sem fogja tiszteletben tartani.

   Aki nem tudja, hogy minden hatalom onnan, felülről adatott, annak a kezében a hatalom könnyen lesz a zsarnokság eszköze. Akinek a túlvilág nem létezik, a földön fogja a paradicsomi örömöket habzsolni, s kíméletlenül ott szerzi meg, ahol találja.

   Az emberbaráti attitűd, amit a jószándékú filiszter társadalmi öltöny gyanánt magára szokott ölteni, csak addig szuperál, amíg az önző érdek, vagy a szenvedély első fellobbanása a biztosítékot ki nem égeti.

– részlet Márton Áron püspök 1946. április 7-én Kolozsváron, –
– a Szent Mihály templomban elhangzott beszédéből –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…