29. május, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – A véleményszabadság biztosítása a demokráciára nézve egyenesen életkérdés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért
ötödik imaalkalom – 3.Rész – 2015. május 10.
– Kolozsvár – Kálvária templom – Monostori plébánia –

   A véleményszabadság biztosítása a demokráciára nézve egyenesen életkérdés. Ahol a vélemény nyilvánítás szabadsága korlátozva van, ott nem lehet demokráciáról beszélni.

Ahol a vélemény nyilvánítás szabadsága korlátozva van, ott nem lehet demokráciáról beszélni.

   Ott nem a nép hallatja szavát, hanem egyesek beszélnek a nép megkérdezése nélkül. És nem a nép akarata  érvényesül, hanem kevesek uralkodnak a nép fölött, gyakran a népakarat ellenére.

   Az egészséges demokráciát az egészséges közvélemény alakítja, és ez csak ott mûködik, ahol szabad az ellenkező véleményeket is kimondani. Ez egyébként az emberi természetnek is a következménye, másképp nem ellenőrízheti önmagát.

   A kérdéseket és tennivalókat a megvitatás és a minden oldalról való megvilágítás módszerével határozhatja meg szerencsésen. A demokrácia igazi erejét és tekintélyét azok a pozitív eredmények biztosíthatják, amelyeket fel tud mutatni. Az ellenkező vélemények elnyomásával a saját gyöngeségét árulja el.

– részlet Márton Áron püspök  1946. október 27-én, –
– Krisztus Király  ünnepén elhangzott beszédéből, Marosvárárhely –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…