31. július, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – A honismeretnek gyökérkötő ereje van bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért,
hetedik imaalkalom – 7.Rész – 2015. július 05.
– Kolozsvár – Mária Szeplőtelen Szíve plébániatemplom –

   Első helyen a családi érzés és családias gondolkozás nevelése áll. A gyilkos, modern szellem rontása már népünk családi életén is észrevehető.

A honismeretnek gyökérkötő ereje van.

   Korunk beteg gondolatai behatoltak és züllesztik a falu egykor szép, tiszta, példaszerű családi életét. A szabadelvű irányzat mesterkedései és a bolsevizmus nyers propagandája itt egy vonalon haladtak és egymásnak segítettek.

   Együttes hatásuk következtében városon a néphez számított osztályok családi élete éppen olyan széthulló, mint a modern erkölccsel tetszelgő felsőbb köröké, de rohamosan ebbe az irányba tart a falu is. A folyamatot a mi népünknél gyorsítják a rendkívül nehéz megélhetési viszonyok.

   A gond tömegekben szórja szét a magyar családok tagjait egymástól. S kegyetlen sorsa, nélkülözései, a számára még nyitva hagyott foglalkozások durva jellege, folytonos küzdelme, állandóan az eldurvulással, a lelki élettelenséggel fenyeget.

   A népnevelés legsürgősebb feladata, hogy a szülőkben a gyermek, a gyermekben és ifjakban a szülők iránti szeretetnek felverésével, állandó ébrentartásával, nemesítésével, a vérségi viszonyokból származó különböző kötelességek megismertetésével: szóval a családi élet nemesítésére irányuló tervszerű és kitartó munkával a szenvedések és megpróbáltatások tüzébe lökött népünk számára legalább a legemberibb közösségnek, a családi életnek vigasztalásait biztosítsa.

  A népnevelésnek társadalmi vonatkozásban második feladata a honismeret közvetítése. A honismeretnek gyökérkötő ereje van.

Erdélyi Iskola , 1935/36

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…