1. július, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – A hitet a kegyelem tartja meg, a kegyelmet pedig napról napra imádságból kell táplálni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért
hatodik imaalkalom – 7.Rész – 2015. június 21.
– Kolozsvár – Szent Péter és Pál templom –

   A mi korunkban a világ érdeklődéssel figyeli, a keresztények méginkább a pap hitét, nem a hit tanítását, hanem a keresztények és a pap személyes hitét. Arra kíváncsi, hogy a hit áthatja-e papi életét vagy csak szájhagyományokat hirdet mások számára, mint az írástudók és a farizeusok.

A hitet a kegyelem tartja meg, a kegyelmet pedig napról napra imádságból kell táplálni.

   Azt is figyelik, hogy a pap hívő ember-e? Valóban a hit szerint él-e? Hiszi-e, hogy Isten mindenütt jelen van? Hiszi-e, hogy Isten tudta nélkül hajunk szála sem esik le a fejünkről? Munkáját úgy végzi-e mint, aki tudja, hogy minden tettéért és szaváért felelős Isten előtt?

   És embertársait úgy tekinti-e mint Isten gyermekeit? Olyan tisztelettel és megbecsüléssel és szereti-e, szolgálja-e Krisztusban testvéreit? Mert minden ezen fordul meg, hogy milyen a pap egyéni élete, eredményes-e működése? Attól függ mennyire élő a hite.

   Ha élő hite van kiderül, hogy az élete mennyire Krisztus képmása. A hit fogja segíteni és ad erőt neki, hogy hűséges legyen Krisztushoz, megtartsa az ünnepélyes ígéretét, melyet a szenteléskor az evangéliumra feltételül fogadott. A hitet pedig a kegyelem tartja meg.

   A kegyelmet napról napra imádságból kell táplálni. Imádkozó papnak kell lennünk és hívő, hitből élő papnak kell lennünk.  Imádkozó papnak, majdnem misztikus életet élőknek kell lennünk, mert imádkozva tudjuk a világból ránk  boruló sötétséget átvészelni.

– részlet Márton Áron püspök Gyulafehérváron, –
– a papszentelés alkalmával mondott beszédéből, 1968. április 21. –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…