11. április, 2015Ismeretterjesztés Márton Áron – A bizalmatlanság, ellenségeskedés és gyűlölet kiélezte az ellentéteket a nemzetek között bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Imalánc Márton Áron boldoggá avatásáért
harmadik imaalkalom – 6.rész – 2015. március 22.
– Kolozsvár – Kerekdomb – Jézus Szíve templom –

   A nemzet jelentőségének és érdekeinek ilyen tulzó hangsúlyozása csakhamar meghozta a maga keserű gyümölcseit. Megnyitotta a hatalmaskodás, az elnyomás és jogelvonás útját, mely egyúttal milliók számára a szenvedések útja volt. Ahol álcázott formában lépett fel, ott a kisebbségek elnyomásához vezetett.

Kolozsvár - Kerekdomb - Jézus Szíve bízom benned.

   Jellemző erre a szellemre és általában a legújabb kor lelkiségére, hogy ugyanakkor, amikor a nemzetek önrendelkezésének jogát rendező elvként proklamálta és Európa térképét ezen elv alapján újrarajzolta, az egyes államok határain belül került nemzetiségeket hivatalosan is kisebbségeknek nevezte, mintha már ezzel az elnevezéssel is jelezni akarta volna, hogy azokat szabadság és jogok szempontjából csak másod- vagy harmadrendű állampolgároknak tekinti.

   A fajelmélet hívei természetesen levonták a szélsőséges felfogás végső következményeit is. A saját nemzetük jogainak kizárólagos igénylését hitvallássá tették és más nemzetekkel szemben a nyílt és szervezett türelmetlenséget írták zászlajukra, ami a bizalmatlanság, ellenségeskedés és gyűlölet magvát hintette el és végzetesen kiélezte az ellentéteket az államok és nemzetek között.

– részlet Márton Áron püspök  húsvéti szózatából –
– Gyulafehérvár, 1945. március 24, Gábor főangyal napján –

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…